Zητείται επαγγελματική σχολή στην Ελλάδα για ανταλλαγή

Η καθηγήτρια Rieke Domagala από την επαγγελματική σχολή Börde στο Soest της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναζητά ένα κατάλληλο σχολείο στην Ελλάδα, προκειμένου να οργανώσει μια ανταλλαγή με τους μαθητές της στους τομείς των κατασκευών και της τεχνολογίας ξύλου, καθώς και της τεχνολογίας μετάλλων. Η ίδια μίλησε στο «Agorayouth» και εξήγησε τι θα ήθελε να διαθέτει το σχολείο-εταίρος της.

Agorayouth: Κυρία Domagala, διδάσκετε γερμανικά και προτεσταντικά θρησκευτικά στην επαγγελαμτική σχολή Börde στο Soest. Τι είδους σχολείο είναι το επαγγελματικό κολέγιο; 
Rieke Domagala: Το σχολείο είναι ένα βιομηχανικό-τεχνικό επαγγελματικό κολέγιο. Εκτός από την επαγγελματική κατάρτιση στο δυαδικό σύστημα, όπου δυαδικό εδώ σημαίνει κατάρτιση στην επιχείρηση και κατάρτιση στο σχολείο, η οποία διεξάγεται ταυτόχρονα – υπάρχει επίσης και ένας μεγάλος κλάδος σχολικής κατάρτισης. Σε εμάς μπορούν να αποκτηθούν σχολικοί τίτλοι κάθε είδους με διαφορετικές επαγγελματικές κατευθύνσεις. Η επαγγελματική κατάρτιση είναι διαθέσιμη στους τομείς των κατασκευών/τεχνολογίας ξύλου, της ηλεκτρολογίας και της τεχνολογίας πληροφοριών, της κομμωτικής, της τεχνολογίας μετάλλων, της μηχατρονικής και της τεχνολογίας αυτοκινήτων, της διατροφής και της διαχείρισης εφοδιασμού και της οικιακής οικονομίας.

Agorayouth: Έχετε κατά νου μια συγκεκριμένη τάξη με την οποία θα θέλατε να πραγματοποιήσετε την ανταλλαγή;
Domagala: Συνεργάζομαι πολύ με σπουδαστές και σπουδάστριες του δυαδικού συστήματος, ιδίως με εκείνους που μαθαίνουν επαγγέλματα στους τομείς των κατασκευών και της τεχνολογίας ξύλου και της τεχνολογίας μετάλλων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι χτίστες, οι μηχανικοί εγκαταστάσεων, αλλά και οι εργάτες μετάλλου. Αυτοί οι μαθητές κάνουν επίσης μαθήματα αγγλικών, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν στα βασικά στην αγγλική γλώσσα.

Agorayouth: Πώς σας ήρθε η ιδέα να οργανώσετε μια ανταλλαγή με ένα σχολείο στην Ελλάδα; 
Domagala: Το σχολείο μας είναι ένα ευρωπαϊκό σχολείο και έχει πιστοποίηση Erasmus. Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποί μας είναι πολύ δραστήριοι στο σχεδιασμό και την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής! Ωστόσο η ιδέα για ανταλλαγή με την Ελλάδα προήλθε από τη διεύθυνση του σχολείου μας, η οποία το έμαθε από το Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας σε ένα σεμινάριο επιμόρφωσης. Επιπλέον η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπροσωπηθεί σε κανένα πρόγραμμα Erasmus μαζί μας. Γιατί προς το παρόν η προσοχή είναι στραμμένη σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΕ στην Αυστρία, τη Σεβίλλη/Ισπανία, τη Μάλτα και τη Γαλλία. Παρακολουθούμε επίσης την Πολωνία ως γειτονική χώρα προκειμένου να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ανταλλαγές.


Agorayouth: Θα θέλατε να κάνετε ανταλλαγές σε συγκεκριμένα επαγγελματικά θέματα ή μπορείτε να φανταστείτε άλλα θέματα για ανταλλαγές; 
Domagala: Φυσικά και θα ήταν ωραίο αν οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια συγκεκριμένη επαγγελματική εικόνα για τον αντίστοιχο επαγγελματικό τους τομέα. Ωστόσο είμαστε εξίσου ανοιχτοί και σε άλλες πτυχές. Για μένα ως καθηγήτρια θρησκευτικών θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να έχουμε προσφορές ειδικά για τη θρησκεία, οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη συνέχεια στα μαθήματα.

Agorayouth: Και όσον αφορά στην τοποθεσία έχετε κάποια προτίμηση;
Domagala: Φυσικά. Ιδανικό θα ήταν αν το σχολείο στην Ελλάδα ήταν εύκολα προσβάσιμο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά δεν έχουμε κάποια προτίμηση για κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία. Είμαστε ευτυχείς να ακούσουμε όποιον ενδιαφέρεται για τη σχολή μας!

📧 Μπορείτε να επικοινωνήστε με την κυρία Rieke Domagala στο email: Rieke.Domagala@boerde-berufskolleg.de


Den Artikel auf Deutsch lesen.

Συνέντευξη: Lisa Brüßler
φωτογραφίε: Rieke Domagala

Ψάχνετε επίσης για ένα σχολείο-συνεργάτη στην Ελλάδα; Ίσως βρείτε αυτό που ψάχνετε στο χάρτη μας👇


Περισσότερα για τη σχολική ζωή στο Instagram:

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..