Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, πέρα από τις αναφορές των πιο έντονα πληγεισών χωρών, λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές σχετικά με επιμέρους κοινωνικούς τομείς. Στην έρευνα που ακολουθεί ρωτήσαμε τους οργανισμούς νεολαίας σε Ελλάδα και Γερμανία ποια είναι η στάση τους απέναντι στους περιορισμούς, ποιες εναλλακτικές μεθόδους και τρόπους έχουν αναπτύξει και ποια είναι τα σχέδιά τους για το υπόλοιπο του έτους. Από τη μεριά της Ελλάδας συμμετείχαν η G2REDαπό την Αθήνα, η ΜΚΟ PRAXIS από τις Σέρρες και η οργάνωση Άγριο Ρόδο που εδρεύει στο νησί της Κέρκυρας.
Agorayouth: Θανάση, εργάζεσαι για την G2RED στην Αθήνα, σωστά; Για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν: Σε ποια έργα και θεματικούς τομείς εστιάζετε; Θανάσης Τσαλδάρης: Η G2RED είναι μία οργάνωση που έχει συσταθεί από Έλληνες με μεταναστευτικό υπόβαθρο δεύτερης γενιάς. Εστιάζουμε στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνία. Στόχος μας είναι να συγκροτηθεί μία νέα γενιά ενεργών πολιτών.
Συνεργαστήκαμε με το γερμανικό ίδρυμα για τα παιδιά «Kreuzberger Kinderstiftung» του Βερολίνου και φέραμε εις πέρας το έργο «The Other in Me» καθώς και το φορμάτ «The Diversity Volcano», προγράμματα προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης παιδιών, σε άτυπο επίπεδο, σε σχολεία της Ελλάδας. Στόχος μας είναι μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να προσεγγίσουμε θέματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και άλλες μορφές διακρίσεων – και όχι μόνο στην Ελλάδα. Το Diversity-Volcano έχει προχωρήσει πλέον και σε σχολεία της Γερμανίας μέσω του KreuzbergerKinderstiftung, κάτι που έχει αποδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη συνεργασία μας.
Πώς έχουν επηρεαστεί τα προγράμματά σας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες;
Μετά την έξαρση του ιού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα. Τηρώντας αυτά τα μέτρα καθώς και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η G2RED αποφάσισε να κλείσει το γραφείο και να εφαρμόσει με όλους όσους εργάζονται και κάνουν την πρακτική τους στην οργάνωση ένα σύστημα εργασίας από το σπίτι, Home Office, με την πρόθεση να συνεχίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα. Ορισμένες δραστηριότητες, βεβαίως, έπρεπε να αναβληθούν. Είναι, ωστόσο, στα άμεσα σχέδιά μας, κάποιες από τις υπηρεσίες μας, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν, να προχωρήσουν διαδικτυακά, για παράδειγμα η παροχή νομικών συμβουλών και ο επαγγελματικός προσανατολισμός, όπως και το μάθημα των Ελληνικών.
Πώς βλέπετε τους επόμενους μήνες; Ποιες δυσκολίες έχετε να αντιμετωπίσετε;
Οι δυσκολίες που έχουμε τώρα έχουν να κάνουν κυρίως με τον περιορισμό των μετακινήσεων. Πολλοί άνθρωποι που μας συμβουλεύονται ή λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας δεν μπορούν πλέον να έρθουν στο γραφείο. Η επικοινωνία γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεφώνου και ίντερνετ. Το πρόβλημα είναι ότι ένα ποσοστό ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση σε κανένα από τα δύο μέσα. Επιπλέον, οι δραστηριότητες στα σχολεία έχουν προφανώς αναβληθεί, και έτσι ένα μέρος των άτυπα παρεχόμενων υπηρεσιών μας έχει μετατοπιστεί για το επόμενο έτος. Έργα και προγράμματα, όπως workshops, συνέδρια, ημερίδες και προσωπικές συναντήσεις έχουν επίσης αναβληθεί ή έχουν αντικατασταθεί από παρόμοιες υπηρεσίες διαδικτυακά. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα.
Agorayouth: Άννα, σε τι είδους έργα και θεματικούς τομείς εστιάζει η PRAXIS στις Σέρρες;
Άννα Αλευρά: Από το 1995 ως ΜΚΟ που δραστηριοποιούμαστε στις Σέρρες προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με στόχο την προώθηση ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Δουλεύουμε πολύ σε θέματα που έχουν να κάνουν με μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικοινωνία, νέες τεχνολογίες και ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και σε τομείς όπως είναι η νεανική εργασία, η συμμετοχή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δραστηριοποιούμαστε τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε συνεργασία με προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, συχνά έρχονται νέοι ως εθελοντές από τη γερμανική οργάνωση εθελοντών «Kölner Freiwilligen Agentur», με την οποία συνεργαζόμαστε. Οι τοπικές μας δραστηριότητες εκτείνονται σε ένα κέντρο ενημέρωσης νέων, με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, καθώς και στην οργάνωση εκδηλώσεων και εκστρατειών. Επίσης, συνεργαζόμαστε με σχολεία και πανεπιστήμια και προσφέρουμε υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Πώς έχουν επηρεαστεί οι εργασίες και τα προγράμματά σας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες;
Προς τα τέλη Μαρτίου έπρεπε να αναβάλουμε ένα πρότζεκτ που είχε διοργανωθεί με θέμα τη Διαχείριση Έργων εδώ στις Σέρρες, καθώς επίσης κι ένα σεμινάριο που είχαμε προγραμματίσει με τον συνεργάτη μας «FUSION – InterculturalProjects» στο Βερολίνο για τις αρχές Ιουνίου. Όλες οι τοπικές δραστηριότητες έχουν παγώσει. Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, έχουμε προσαρμόσει τη δουλειά μας με τη βοήθεια εθελοντών και τη διαχείριση έργων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες.
Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έπρεπε, επίσης, να αναβάλουμε την άφιξη των νέων εθελοντών μας από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Πλέον είμαστε στην αναζήτηση νέων εθελοντών από τον Ιούλιο, κάτι το οποίο φυσικά είναι δύσκολο να προχωρήσει τώρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία εθελόντρια, η οποία τελειώνει την 1η Μαΐου, και θα πρέπει μεταξύ άλλων να μεριμνήσουμε για την ασφαλή επιστροφή της στην πατρίδα της, δεδομένου ότι όλες οι πτήσεις έχουν σταματήσει.
Και ποια είναι τα σχέδιά σας με την τρέχουσα κατάσταση για τους επόμενους μήνες;
Η πανδημία είναι μία ακόμη πρόκληση για οργανισμούς, εργαζομένους και νέους, ιδίως για όσους έρχονται από μια δύσκολη οικονομική κρίση. Σε δύσκολους καιρούς που επιβάλλουν εξοικείωση με τις συνθήκες και γρήγορη προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, έχουμε ήδη αναπτύξει ένα πρόγραμμα δράσης, ώστε ούτε οι εργασίες μας να σταματήσουν ούτε οι κόποι μας να πάνε χαμένοι.
Τους επόμενους μήνες θα προγραμματίσουμε διαδικτυακές συναντήσεις, θα ασχοληθούμε με νέα εργαλεία και να συμμετάσχουμε σε σεμινάρια και συζητήσεις, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, αλλά και τη διατήρηση της σχέσης και συνεργασίας μας με το δίκτυο των συνεργατών. Ακόμη, μέσω μιας ομάδας εθελοντών συνεχίζουμε να δουλεύουμε διαδικτυακά για την ενδυνάμωση των νέων.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σας αυτή τη στιγμή;
Η επικοινωνία! Από τη μία, τα ψηφιακά εργαλεία μας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνούμε άμεσα, η απόσταση, ωστόσο, και η έλλειψη επαφής δημιουργούν προβλήματα. Πολλοί από εμάς καταπονούνται συχνά από άγχος και ανασφάλεια και αυτό φυσικά επηρεάζει και τους εθελοντές μας. Η όλη κατάσταση δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική και δεν βοηθά στο να υπάρχει ένα ευχάριστο κλίμα.
Και κάτι πιο συγκεκριμένο: Έχετε αναπτύξει κάποιες μεθόδους, τις οποίες θα θέλατε να μοιραστείτε;
Πέρα από την εργασία με ψηφιακά εργαλεία ομαδικής εργασίας όπως Padlets, κάθε απόγευμα στις 15:00 μ.μ. συναντιόμαστε διαδικτυακά με τους εθελοντές, οι οποίοι παρουσιάζουν την εργασία και τις αρμοδιότητές τους μέσω διαφορετικών φορμάτ στα κοινωνικά δίκτυα. Έχουμε, επίσης, διαδικτυακή υποστήριξη από μέντορα και ψυχολόγο για όσους έχουν ανάγκη και συνολικά γίνεται περισσότερη δουλειά προβληματισμού και αναστοχασμού.
Επιπλέον, οι εθελοντές μας συνεχίζουν με τη ραδιοφωνική τους εκπομπή στο RODON FM. Μάλιστα, έχουμε συστήσει μια νέα online ομάδα εθελοντών, προκειμένου να υπάρχει ενθάρρυνση ακόμη και τώρα για νέες δημιουργικές δραστηριότητες. Στα σκαριά είναι και μία διαδικτυακή πλατφόρμα για το μάθημα των Ελληνικών. Γενικά, μεγάλο μέρος των συναντήσεων γίνεται με παιχνίδι, αναστοχασμό και μουσική.
Agorayouth: Δημήτρη, πώς αντιμετωπίζετε εσείς στο Άγριο Ρόδο την κρίση του κορονοϊού;
Δημήτριος Αμβροσιάδης: Ο κορονοϊός είναι μια τεράστια πρόκληση για τις οργανώσεις της νεολαίας. Όλα τα σχέδια έχουν βρεθεί στον αέρα, τα προγράμματα ακυρώνονται ή αναβάλλονται και ο προγραμματισμός για το μέλλον είναι ακόμη αβέβαιος. Σίγουρα μας έχει επηρεάσει κι εμάς. Είμαστε μια μικρή ένωση, η οποία γεννήθηκε από την ελληνογερμανική συνάντηση του 2016. Μαζί με τον εταίρο μας στη Γερμανία, το «Wilde Rose», εργαζόμαστε για μια αυτοπροσδιορίζομενη, ισότιμη, ειρηνική συνύπαρξη, για ανοχή και μη βία, και κατ’ επέκταση ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμό. Ακόμη, προωθούμε μια αρμονική σχέση με το περιβάλλον και τη φύση. Σημαντικός στόχος για εμάς τα τελευταία χρόνια είναι, επίσης, το θέμα της ένταξης.
Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση τις τελευταίες αυτές εβδομάδες;
Αυτό τον χρόνο το πρόγραμμά μας ήταν αρκετά γεμάτο. Κάποια νέα έργα με τους υφιστάμενους εταίρους είχαν προγραμματισθεί εδώ και καιρό, και με τις εξελίξεις ήδη ο Απρίλιος πέρασε άπρακτος. Ακόμη και πριν από τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς μετακίνησης, υπήρχε ήδη αρκετός φόβος ώστε να ακυρωθούν αρκετές συναντήσεις. Η ετήσια Γενική μας Συνέλευση στην Κέρκυρα με πάνω από 60 μέλη από όλη την Ελλάδα έπρεπε να αναβληθεί και τελικά να ακυρωθεί τελείως. Ήταν η μοναδική μας ευκαιρία να μαζέψουμε χρήματα για να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδα της ένωσης. Όπως ξέρετε, η οικονομική ενίσχυση συλλόγων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Και πώς συνεχίζετε τώρα;
Όπως λένε, η «ανάγκη τέχνας κατεργάζεται», έτσι κι εμείς προσπαθούμε να αναβάλλουμε, και όχι να ακυρώσουμε, το πρόγραμμα δράσης μας. Σε αυτές τις εποχές, ο προγραμματισμός μέτρων στο εξωτερικό έχει γίνει σχεδόν θέμα ταμπού. Το 2020 έχει σχεδόν παρέλθει. Εντούτοις, έχουμε ήδη κάποιες ιδέες για το πρόγραμμά μας το επόμενο έτος. Υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος για να σκεφτούμε και να οργανώσουμε έργα.
Δεν θεωρούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι μόνο αρνητική. Σε τέτοιους καιρούς, διαπιστώνει κανείς ότι ο αυθορμητισμός και ο αυτοσχεδιασμός είναι εξίσου σημαντικά όσο η τάξη και η πειθαρχία. Ίσως θα πρέπει τώρα να σκεφτούμε αν τελικά έχει νόημα να προγραμματίζουμε τα πάντα μακροπρόθεσμα.
Έρευνα: Lisa Brüssler
Εικόνες: agorayouth
Εδώ θα βρείτε το μέρος 2 της έρευνας και εδώ το μέρος 3.
Η έρευνα στα γερμανικά.