Η ζωή ορφανών προσφυγόπουλων από την Ελλάδα στην Ανατολική Γερμανία. Διμερής ανταλλαγή ειδικού προσωπικού Ελλήνων και Γερμανών στη Λειψία από τις 11.06.2022 έως τις 19.06.2022 με επανασυνάντηση στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα από 01.10.2022 ως 07.10.2022.

Το σεμινάριο σχεδιάζεται να διεξαχθεί ως διμερής ανταλλαγή ειδικού προσωπικού Ελλήνων και Γερμανών στη Λειψία από τις 11.06.2022 έως τις 19.06.2022 με επανασυνάντηση στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα από 01.10.2022 ως 07.10.2022. Για εργαζόμενους ενδιαφερόμενους είναι δυνατή η χορήγηση άδειας σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για την προώθηση της εκπαίδευση.

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1946-1949) αποτέλεσε την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του αριστερού λαϊκού μετώπου και των συντηρητικών και βασιλικών δυνάμεων, οι οποίες σχημάτισαν τη νέα κυβέρνηση. Από το 1947 η (δεξιά) κυβέρνηση άρχισε να απομονώνει αριστερούς κομμουνιστές σε «στρατόπεδα αναμόρφωσης» αρχικά στη Μακρόνησο κι αργότερα και σε άλλα νησιά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κι Ελληνίδες να οδηγηθούν αναγκαστικά στην εξορία. Ακόμα και παιδιά, των οποίων οι γονείς θεωρούνταν ύποπτοι ότι ανήκαν στους αριστερούς αντάρτες, μεταφέρθηκαν και φιλοξενήθηκαν στις περίφημες Παιδοπόλεις ανά την Ελλάδα, οι οποίες δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας(ΔΣΕ), μία ένοπλη αντιστασιακή οργάνωση με ισχυρή κομμουνιστική επιρροή και με σημαντική δράση κατά τον εμφύλιο, ως αντίδραση από την πλευρά του κατά τη διάρκεια των μαχών πήρε μεγάλο αριθμό παιδιών από τις διαφιλονικούμενες περιοχές και τα έστειλαν σε άλλα φιλικά(σοσιαλιστικά) κράτη. Η σοβιετική ζώνη στη Γερμανία, δηλαδή η μετέπειτα ΛΔΓ φιλοξένησε περίπου 1300 από αυτά τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων ήρθαν στη Λειψία. Μέχρι σήμερα ζουν κάποια από εκείνα τα τότε ορφανά παιδιά με τις οικογένειές τους στη Λειψία και αποτελούν μέρος τόσο μιας δραστήριας και ζωντανής καλλιτεχνικής και πολιτισμικής σκηνής όσο και της ελληνογερμανικής κοινότητας.

Σε συνεργασία με τον πολιτισμικό σύλλογο της Λειψίας Το Σπίτι της Ελλάδας, εγγεγραμμένος σύλλογος, το Ελληνογερμανικο Ιδρύμα Νεολαίας με έδρα τη Λειψία και άλλους πολιτιστικούς φορείς θέλουμε, μέσα από συζητήσεις με μάρτυρες της εποχής και ανάλυση των βιογραφιών τους, να διερευνήσουμε και να τεκμηριώσουμε την ιστορία και το παρόν της ελληνικής κοινότητας στη ΛΔΓ.

Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής στη Λειψία σε έναν ξενώνα με δίκλινα δωμάτια με το ποσό συνεισφοράς στα έξοδα να ανέρχεται στα 80 Ευρώ την εβδομάδα ανά άτομο (για σπουδαστές και λήπτες επιδόματος ανεργίας 40 Ευρώ). Παρακαλούμε να δηλώσετε εγκαίρως το ενδιαφέρον σας για κράτηση. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: jens.fay@gmx.de

Πηγή: Wilde Rose e.V.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.