Update: συχνές ερωτήσεις

πηγή: ΕΓΙΝ

Είδη προγραμμάτων και αιτήσεις

💬Τι είδους προγράμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν; 
Το ΕΓΙΝ χρηματοδοτεί ελληνογερμανικά προγράμματα, δηλαδή προγράμματα που πραγματοποιούνται από κοινού από έναν ελληνικό και έναν γερμανικό φορέα. Eιδικότερα: 

– Ανταλλαγές νέων 12 έως 29 ετών 

– Ειδικά προγράμματα (συναντήσεις εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με προγράμματα που αφορούν τους νέους) 

– Τριμερή προγράμματα (συμμετέχοντες από Ελλάδα, Γερμανία και μία τρίτη χώρα) 

– Πρακτική άσκηση και παρακολούθηση εργασίας 

– Δραστηριότητες μικρής εμβέλειας (βλ. παρακάτω) 

Η συνάντηση των συμμετεχόντων διαρκεί από 5 (στα ειδικά προγράμματα 4) έως 30 ημέρες. Τα προγράμματα δεν επιτρέπεται να έχουν τουριστικό χαρακτήρα. Θα 

πρέπει να συμμετέχουν σχεδόν ισάριθμοι νέοι από όλες τις συμμετέχουσες χώρες (τουλάχιστον 5). 

💬Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση; 
Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς (μεμονωμένους αιτούντες και κεντρικούς φορείς της Γερμανίας που είναι αρμόδιοι για περισσότερους μεμονωμένους αιτούντες) από την Γερμανία και την Ελλάδα. Οι φορείς πρέπει ως νομικά πρόσωπα να είναι σε θέση να αναλάβουν τη νομική, θεματική και παιδαγωγική ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων και να πληρούν τις διοικητικές προϋποθέσεις για την οργανωτική διεκπεραίωση του προγράμματος. Στην περίπτωση που η αιτούσα οργάνωση υπάγεται σε κάποιον κεντρικό φορέα τότε η αίτηση υποβάλλεται μέσω του κεντρικού φορέα. Η αίτηση συνυποβάλλεται από κοινού από τον ελληνικό και τον γερμανικό φορέα. 

💬Τί είναι οι δραστηριότητες μικρής εμβέλειας; 
Οι δραστηριότητες μικρής εμβέλειας είναι δραστηριότητες, οι οποίες υποστηρίζουν τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων, αλλά σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές μας δε μπορούν να επιδοτηθούν ως συνάντηση νέων ή ως πρόγραμμα για ειδικούς που ασχολούνται με προγράμματα Νεολαίας. 

Στόχος των δραστηριοτήτων μικρής εμβέλειας είναι να υποβοηθούν τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων (ήδη εγκεκριμένες ή μη). Μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μέχρι 1000 €. Τουλάχιστον 10% των συνολικών δαπανών θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. 

Για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων μικρής εμβέλειας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης, μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση χωρίς τη χρήση συγκεκριμένης φόρμας. Αρκεί μια σύντομη περιγραφή του προγράμματος και ένα σχέδιο του υπολογισμού του κόστους/εξόδων και της χρηματοδότησης. Για την υποβολή αιτήσεων για τις δραστηριότητες μικρής εμβέλειας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες. Ο προβλεπόμενος χρόνος επεξεργασίας της αίτησης είναι 4 εβδομάδες. 

Κατά κύριο λόγο οι δραστηριότητες μικρής εμβέλειας πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός ήδη εγκεκριμένου προγράμματος. Για παράδειγμα: Στα πλαίσια μίας ανταλλαγής νέων από τη Γερμανία και την Ελλάδα οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα γκράφιτι, το οποίο επιθυμούν να τυπώσουν σε μπλούζες ως ενθύμιο. Η οικονομική υποστήριξη αυτού του εγχειρήματος μπορεί να γίνει μέσω αίτησης για μία δραστηριότητα μικρής εμβέλειας. 

Υπάρχει και η δυνατότητα διεξαγωγής δραστηριοτήτων μικρής εμβέλειας ψηφιακά (βλ. παρακάτω). 

💬Σε ποιον απευθύνονται οι γερμανικοί και οι ελληνικοί φορείς για να αιτηθούν μία δραστηριότητα μικρής εμβέλειας; 
Οι γερμανικοί φορείς απευθύνονται στον αρμόδιο κεντρικό φορέα, ενώ οι ελληνικοί φορείς απευθείας στο ΕΓΙΝ. 

💬Μπορούν να χρηματοδοτηθούν ψηφιακά προγράμματα; 
Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης ψηφιακών προγραμμάτων. Υπάρχουν δύο είδη ψηφιακών προγραμμάτων: 

1. Ψηφιακή ή Υβριδική συνάντηση νέων από τη Γερμανία και την Ελλάδα. 

Στις υβριδικές συναντήσεις νέων η ελληνική ομάδα συναντιέται δια ζώσης στην Ελλάδα, η γερμανική ομάδα δια ζώσης στη Γερμανία και μεταξύ τους οι ομάδες συναντιούνται διαδικτυακά. 

Στις αμιγώς ψηφιακές συναντήσεις, όλοι οι συμμετέχοντες συναντιούνται διαδικτυακά. 

Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης για αυτά τα ψηφιακά προγράμματα είναι: 

  • Ελάχιστη διάρκεια 4 ημερών (δεν είναι υποχρεωτικό οι ημέρες να είναι συνεχόμενες) 
  • Μία ημέρα προγράμματος περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 ώρες κοινού προγράμματος 
  • Τουλάχιστον το 50% του προγράμματος πρέπει να διεξάγεται από κοινού διαδικτυακά. Στον υπόλοιπο χρόνο μπορούν να δουλεύουν οι ομάδες νέων από τη Γερμανία και την Ελλάδα ξεχωριστά 

Για τις υβριδικές συναντήσεις νέων ισχύουν τα ποσά χρηματοδότησης που ισχύουν και στις δια ζώσης συναντήσεις (βλ. πίνακα παρακάτω). Τόσο ο γερμανικός όσο και ο ελληνικός φορέας θεωρούνται φιλοξενούντες. Παρέχονται επιπλέον 60 ευρώ ανά ημέρα κοινού προγράμματος για την τεχνική υποστήριξη της συνάντησης. 

2. Ψηφιακές δραστηριότητες μικρής εμβέλειας 

Για ψηφιακές δραστηριότητες μικρής εμβέλειας ισχύουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις των δραστηριοτήτων μικρής εμβέλειας: Μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μέχρι 1000 €. Τουλάχιστον 10% των συνολικών δαπανών θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. 

Η αίτηση για χρηματοδότησή τους μπορεί να υποβληθεί χωρίς τη χρήση συγκεκριμένης φόρμας. Αρκεί μια σύντομη περιγραφή του έργου και ένα σχέδιο υπολογισμού του κόστους/εξόδων και της χρηματοδότησης. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων τέτοιων προγραμμάτων. Ο προβλεπόμενος χρόνος επεξεργασίας της αίτησης είναι 4 εβδομάδες. 

💬Επιδοτούνται υβριδικά προγράμματα (εν μέρει ψηφιακά εν μέρει δια ζώσης); 
Ναι, μπορείτε να συνδυάσετε τις δραστηριότητες (βλ. παραπάνω ερώτηση για ψηφιακά προγράμματα). 

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

💬Που υποβάλλονται οι αιτήσεις; 
Για τις σχολικές και αθλητικές ανταλλαγές οι αιτήσεις υποβάλλονται στο γραφείο της Θεσσαλονίκης. (Τ.Θ. 10498 – 54110 – Θεσσαλονίκη). 

Για τις εξωσχολικές ανταλλαγές και τα προγράμματα για ειδικούς που ασχολούνται με προγράμματα Νεολαίας οι αιτήσεις υποβάλλονται στο γραφείο της Λειψίας (Markt 10, 04109 Leipzig). 

Για τις δραστηριότητες μικρής εμβέλειας (βλ. παραπάνω) μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας σε ένα από τα δύο γραφεία του ΕΓΙΝ (είτε στο γραφείο της Λειψίας είτε στο γραφείο της Θεσσαλονίκης). 

💬Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται η αίτηση μας στο ΕΓΙΝ μέσω του Κεντρικού Φορέα; 
Οι Κεντρικοί Φορείς είναι φορείς που συνεργάζονται με το ΕΓΙΝ και αναλαμβάνουν την αρχική επεξεργασία ορισμένων αιτήσεων και τη διαχείριση της χρηματοδότησης τους. Οι Κεντρικοί Φορείς λειτουργούν προς το παρόν μόνο στη Γερμανία και είναι υπεύθυνοι για συγκεκριμένους φορείς ανάλογα με τη θεματική τους δραστηριότητα ή την έδρα τους. Στη Γερμανία, οι περισσότερες οργανώσεις νέων εντάσσονται σε έναν Κεντρικό Φορέα, που λειτουργεί ως «ομπρέλα». 

Για τις αθλητικές ανταλλαγές οι αιτήσεις υποβάλλονται στο γραφείο της Θεσσαλονίκης. (Τ.Θ. 10498 – 54110 – Θεσσαλονίκη), μέσω του αρμόδιου Κεντρικού Φορέα

Για τις εξωσχολικές ανταλλαγές και τα προγράμματα για ειδικούς που ασχολούνται με προγράμματα Νεολαίας οι αιτήσεις υποβάλλονται στο γραφείο της Λειψίας (Markt 10, 04109 Leipzig), μέσω του αρμόδιου Κεντρικού Φορέα. 

Για τις σχολικές ανταλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στο γραφείο της Θεσσαλονίκης. (Τ.Θ. 10498 – 54110 – Θεσσαλονίκη), 

Για τις σχολικές ανταλλαγές που πραγματοποιούνται στη Γερμανία στο γραφείο της Θεσσαλονίκης. (Τ.Θ. 10498 – 54110 – Θεσσαλονίκη), μέσω του αρμόδιου Κεντρικού Φορέα. 

Για τις δραστηριότητες μικρής εμβέλειας (βλ. παραπάνω) μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας σε ένα από τα δύο γραφεία του ΕΓΙΝ (είτε στο γραφείο της Λειψίας είτε στο γραφείο της Θεσσαλονίκης), μέσω του αρμόδιου Κεντρικού Φορέα (όπου υπάρχει). 

Για την Πρακτική Άσκηση και Παρακολούθηση εργασίας μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας σε ένα από τα δύο γραφεία του ΕΓΙΝ, μέσω του αρμόδιου Κεντρικού Φορέα. 

💬Σε ποια γλώσσα υποβάλλεται η αίτηση; 
Το έντυπο αίτησης είναι δίγλωσσο. Τα γραφεία μας στη Λειψία και τη Θεσσαλονίκη εργάζονται και στις δύο γλώσσες. Οι αιτούντες από τη Γερμανία συμπληρώνουν τα πεδία της αίτησης που τους αφορούν στα γερμανικά και οι αιτούντες από την Ελλάδα στα ελληνικά. 

Συνιστούμε να συμπληρώσετε τα πεδία της αίτησης που συμπληρώνονται από κοινού και από τους δύο φορείς (πχ. περιγραφή προγράμματος) και στα γερμανικά. 

💬Πότε πρέπει να υποβληθεί η αίτηση; 
Η αίτηση για ένα πρόγραμμα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που το ΕΓΙΝ διαθέτει εναπομείναντες πόρους μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις και πέρα από αυτή την προθεσμία μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές μας, για αυτά τα προγράμματα ισχύει προθεσμία υποβολής της αίτησης τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την υλοποίηση του προγράμματος. Για το έτος 2022 υπάρχουν διαθέσιμοι εναπομείναντες πόροι, επομένως μπορείτε ακόμα να υποβάλλετε αιτήσεις για προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν φέτος. 

Οι αιτήσεις για ψηφιακά προγράμματα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο τρεις μήνες πριν την διεξαγωγή του προγράμματος. 

Για την υποβολή αιτήσεων για τις δραστηριότητες μικρής εμβέλειας δεν υπάρχουν σταθερές προθεσμίες. Ο προβλεπόμενος χρόνος επεξεργασίας της αίτησης είναι 4 εβδομάδες. Συνεπώς η αίτηση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο 4 εβδομάδες πριν την έναρξη του προγράμματος. 

Παρακαλούμε, λάβετε υπόψη σας, ότι εάν η αίτησή σας κατατίθεται στο ΕΓΙΝ μέσω κεντρικού φορέα της Γερμανίας, τότε ισχύουν οι προθεσμίες που προβλέπει ο εκάστοτε κεντρικός φορέας, γι’ αυτό σας προτρέπουμε να επικοινωνείτε πάντα με το Γερμανό εταίρο σας σχετικά με την προθεσμία υποβολής της αίτησης.

💬Η κατάθεση της αίτησης πραγματοποιείται μέσω ταχυδρομείου ή μέσω e-mail; 
Μέσω ταχυδρομείου. Η ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας λαμβάνεται υπόψη ως ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. 

💬Εκτός από το έντυπο της αίτησης είναι απαραίτητο κάποιο άλλο δικαιολογητικό; 
1. Το αναλυτικό πρόγραμμα της συνάντησης (βλ. Αίτηση) 

2. Εκτύπωση της διαδρομής, για την οποία αιτείστε τη χρηματοδότηση (πχ. Google Maps) 

3. Ο ελληνικός φορέας πρέπει να στείλει ένα αντίγραφο του καταστατικού, το τελευταίο πρακτικό συγκρότησης σε σώμα ΔΣ ή σχετικό αποδεικτικό για τη νόμιμη εκπροσώπησή του και το εκκαθαριστικό του προηγούμενου έτους. 

💬Μπορούμε να υποβάλλουμε πάνω από μία αίτηση; 
Ναι, μπορείτε να υποβάλλετε πάνω από μία αίτηση. Κάθε αίτηση αφορά ένα πρόγραμμα, μία ανταλλαγή. 

💬Πόσες αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν εάν γίνουν δύο μετακινήσεις, εάν πχ. δύο φορείς (ένας φορέας από την Γερμανία και ένας φορέας από την Ελλάδα) διοργανώσουν μία ανταλλαγή νέων στην Γερμανία και κατόπιν μία στην Ελλάδα; 
Χρειάζονται δύο αιτήσεις γιατί θεωρούνται δυο διαφορετικά προγράμματα. 

💬Γίνεται αποδεκτή η ψηφιακή υπογραφή; 
Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εγκρίνουμε προγράμματα χωρίς την πρωτότυπη ιδιόχειρη υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα ή καθυστερήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail. 

💬Είναι δυνατή η επιδότηση/συγχρηματοδότηση και από άλλες πηγές; 
Σε γενικές γραμμές η συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων είναι δυνατή. Εφόσον εγκριθεί επιδότηση/συγχρηματοδότηση από άλλους φορείς ή άλλα διμερή Ιδρύματα Νεολαίας πρέπει να την αναφέρετε στο ΕΓΙΝ. Αιτήσεις για συγχρηματοδοτήσεις από άλλα προγράμματα ή Ιδρύματα Νεολαίας θα εξετάζονται ξεχωριστά ανά περίπτωση. Δεν επιτρέπεται η συγχρηματοδότηση από πόρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Auswärtiges Amt) και από το Ταμείο για Παιδιά και Νέους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Kinder- und Jugendplan des Bundes – KJP).

Συμμετέχοντες

💬Τι ηλικία πρέπει να έχουν οι συμμετέχοντες; 
Συμμετέχοντες μπορούν να είναι όλοι/ες οι νέοι/ες που κατοικούν στην Ελλάδα και στη Γερμανία από 12 έως 29 ετών. 

💬Επιδοτούνται άτομα διαφορετικής εθνικότητας που δεν έχουν την ελληνική ή γερμανική υπηκοότητα; 
Ναι, εφόσον διαμένουν νόμιμα σε μία από τις δύο χώρες και έχουν δικαίωμα μετακίνησης εκτός της χώρας που διαμένουν. 

Είδη και ύψος επιχορηγήσεων 

💬Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης που μπορεί να αιτηθεί κανείς στο ΕΓΙΝ; 
Οι βάσεις για τη χρηματοδότηση είναι οι κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης (Τις βρίσκετε και στις δύο γλώσσες στο http://www.dgjw-egin.org

Η χρηματοδότησή μας αποτελεί οικονομική ενίσχυση (επιδότηση) και δεν καλύπτει τα συνολικά έξοδα του προγράμματός σας. 

Επιδότηση των εξόδων του προγράμματος* Έως και Πρόσθετο μέγιστο ποσό επιδότησης λόγω πανδημίας για προγράμματα από 1.1.- 30.9.2022 
Διαμονή σε οικογένειες 20€ 15€ ανά συμμετέχοντα ανά ημέρα 
Διαμονή σε Hostels, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις 35€ 15€ ανά συμμετέχοντα ανά ημέρα 
Γλωσσικοί διαμεσολαβητές ή/και εμψυχωτές 150€ 
Επιδότηση εξόδων μετακίνησης 0,12€/χλμ. 0,3/€ χλμ. 
Επιδότηση για την προετοιμασία και την αξιολόγηση στη χώρα του κάθε φορέα ανά πρόγραμμα ανά φορέα 300€ 
Διοικητικά έξοδα κεντρικών φορέων (Γερμανία) 100€ 
*ανά συμμετέχοντα ανά ημέρα κοινού προγράμματος 

💬Ποιος λαμβάνει την επιδότηση για τα έξοδα μετακίνησης και ποιος λαμβάνει την επιδότηση για τα ημερήσια ποσά; 
Η επιδότηση για τα έξοδα μετακίνησης (0,12€/χλμ ανά συμμετέχοντα) αποτελεί μέρος της κοινής αίτησης και καταβάλλεται στον φορέα που ταξιδεύει (φιλοξενούμενος), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της μετακίνησης. Τα στοιχεία του λογαριασμού πρέπει να συμπληρώνονται στην αίτηση ή να διαβιβάζονται χωριστά στο ΕΓΙΝ. Τα έξοδα μετακίνησης αφορούν το ταξίδι των φιλοξενούμενων από την έδρα του φορέα μέχρι τον τόπο διεξαγωγής του προγράμματος. Ο φιλοξενών φορέας λαμβάνει τα ημερήσια ποσά για την διαμονή για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς είναι υπεύθυνος για τη διαμονή και το πρόγραμμα στη χώρα υποδοχής. 

💬Πώς υπολογίζεται η επιδότηση μετακινήσεων; 
Η επιδότηση για τις μετακινήσεις υπολογίζεται ανά συμμετέχοντα και βάσει χιλιομετρικής απόστασης. Η βάση για τον υπολογισμό είναι η απλή διαδρομή μεταξύ του τόπου αναχώρησης και του τόπου συνάντησης. Στην αίτηση σας πρέπει να επισυνάπτεται μία εκτύπωση αυτής της διαδρομής. 

💬Ποιος δικαιούται την επιχορήγηση για την προετοιμασία και αξιολόγηση των έργων στη χώρα του; 
Το ποσό της επιχορήγησης για την προετοιμασία και την αξιολόγηση του προγράμματος (ύψους έως 300 €) αφορά τις δράσεις κάθε φορέα που πραγματοποιούνται για την προετοιμασία ή/και την αξιολόγηση του προγράμματος στη χώρα διαμονής του. Ως εκ τούτου μπορεί να την αιτηθεί και ο φιλοξενούμενος και ο φιλοξενών φορέας (ο καθένας μία φορά ανά πρόγραμμα). Η επιχορήγηση αυτή καλύπτει την προετοιμασία και αξιολόγηση του προγράμματος τόσο από τους φιλοξενούμενους όσο και από τους φιλοξενούντες στην αντίστοιχη χώρα καταγωγής τους. Δεν αφορά απαραίτητα μια κοινή διμερή προετοιμασία σε έναν τόπο. Τα έξοδα για την προετοιμασία και αξιολόγηση πρέπει να τεκμηριώνονται με αποδείξεις, προκειμένου να καταβληθεί το εγκεκριμένο ποσό. Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η προετοιμασία και η αξιολόγηση των προγραμμάτων. Συνεπώς μπορούν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά. Η μέγιστη διάρκεια των προγραμμάτων για την προετοιμασία και την αξιολόγηση των έργων ανέρχεται σε τρεις ημέρες. 

Για την προετοιμασία και αξιολόγηση του προγράμματος που πραγματοποιείται από κοινού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να υποβληθεί και ξεχωριστή αίτηση ως ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής ειδικών που ασχολούνται με προγράμματα Νεολαίας. 

💬Πώς κατανέμεται η ευθύνη για τα εγκεκριμένα ποσά επιχορήγησης μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων; 
Κάθε δικαιούχος ευθύνεται μόνο για το ποσό της επιδότησης που του έχει εγκριθεί, καθώς αναλαμβάνει τα αντίστοιχα έξοδα: δηλαδή κατά κανόνα οι φιλοξενούμενοι για την επιδότηση των εξόδων μετακίνησης και οι φιλοξενούντες για την επιδότηση της διαμονής. Όποιος από τους φορείς αιτείται την επιχορήγηση για την προετοιμασία και την αξιολόγηση του προγράμματος είναι επίσης υπεύθυνός για αυτήν. (βλ. προηγούμενη ερώτηση). 

💬Ποιος υποβάλλει αίτηση για επιδότηση διοικητικών εξόδων; 
Οι μη κρατικοί κεντρικοί φορείς, οι οποίοι λειτουργούν στη Γερμανία και διαβιβάζουν τις αιτήσεις των μελών τους στο ΕΓΙΝ, δικαιούνται να αιτηθούν επιδότηση διοικητικών εξόδων. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν αντίστοιχες δομές. 

Μετά την έγκριση προγραμμάτων

💬Πότε γίνεται η εκταμίευση της χρηματοδότησης; 
Μετά την έγκριση του προγράμματος λαμβάνετε από εμάς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που θα χρειαστείτε για την εκταμίευση. Έχετε τη δυνατότητα να αιτηθείτε προκαταβολή ύψους έως και 80% του συνολικού εγκριθέντος ποσού. Για να αιτηθείτε την προκαταβολή στείλτε μας ηλεκτρονικά (σε σκαναρισμένη μορφή) την «Αίτηση προκαταβολής», την οποία λαμβάνετε από εμάς μετά την έγκριση του προγράμματός σας, τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την έναρξη του προγράμματος. Σας παρακαλούμε να φυλάξετε το πρωτότυπο. Θα πρέπει να προσκομιστεί με τα παραστατικά απόδειξης της υλοποίησης του προγράμματος μετά το πέρας του προγράμματος. 

💬Τί γίνεται στην περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα της αίτησης; 
Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη αλλαγή του αριθμού συμμετεχόντων, της ημερομηνίας ή του τόπου διεξαγωγής του προγράμματος οφείλετε να μας ενημερώσετε (μέσω email) πριν τη διεξαγωγή του προγράμματος. 

💬Ποια έγγραφα είναι απαραίτητα για να γίνει η τελική εκταμίευση; 

  • ο κατάλογος παραστατικών (με όλα τα έξοδα – έσοδα) 
  • η λίστα συμμετεχόντων με τις γνήσιες υπογραφές τους 
  • η πρωτότυπη αίτηση προκαταβολής (εφόσον είχε υποβληθεί) 
  • το έντυπο αξιολόγησης του προγράμματος 
  • το έντυπο επιβεβαίωσης στοιχείων και απόδειξης υπογεγραμμένο 
  • το ιδιωτικό συμφωνητικό και το νόμιμο παραστατικό του γλωσσικού διαμεσολαβητή ή/και εμψυχωτή 
  • το πρόγραμμα της συνάντησης όπως τελικά διεξήχθη 
  • αποδεικτικό της χρήσης του λογότυπου του ΕΓΙΝ στις δημοσιεύσεις σας 
  • σε περίπτωση ελέγχου και κατόπιν αιτήματός μας: μέρος των τιμολογίων/αποδείξεων 

Τα παραπάνω έντυπα σας αποστέλλονται από εμάς μετά την έγκριση του προγράμματος μαζί με την απόφαση έγκρισης. 

Οι συμμετέχοντες φορείς οφείλουν να στείλουν ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά εντός δύο μηνών από το πέρας του προγράμματος. 

Τριμερή προγράμματα

💬Ποιες δαπάνες καλύπτονται για την τρίτη χώρα; 
Η επιδότηση για τα έξοδα διαμονής είναι διαθέσιμη στα τριμερή προγράμματα για όλους τους συμμετέχοντες για τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στη Γερμανία ή/και στην Ελλάδα. Τα ημερήσια ποσά για όλους τους συμμετέχοντες καταβάλλονται στον φιλοξενούντα φορέα στη Γερμανία ή στην Ελλάδα. Η επιδότηση για τα έξοδα μετακίνησης προβλέπεται μόνο για τους συμμετέχοντες από Γερμανία προς Ελλάδα ή/και Ελλάδα προς Γερμανία, ενώ οι συμμετέχοντες από την τρίτη χώρα δεν λαμβάνουν επιδότηση μετακινήσεων από το ΕΓΙΝ. Τα προγράμματα που πραγματοποιούνται σε τρίτη χώρα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΓΙΝ. 

Γενικές ερωτήσεις 

💬Τι είναι ο γλωσσικός διαμεσολαβητής; 
Ο γλωσσικός διαμεσολαβητής είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη διερμηνεία ή/και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Το ΕΓΙΝ μπορεί να επιχορηγήσει ποσό έως και 150 €/ημέρα για να καλύψει ο φορέας τα έξοδα για τον/τους γλωσσικό/ούς διαμεσολαβητή/ές. 

💬Τι είναι ο γλωσσικός εμψυχωτής; 
Η γλωσσική εμψύχωση είναι μία μέθοδος, η οποία αναπτύχθηκε στα πλαίσια της εκπαίδευσης εκτός σχολικού συστήματος (μη τυπική μάθηση), για να βοηθήσει τους συμμετέχονες να αναπτύξουν το ενδιαφέρον και την περιέργειά τους για την κουλτούρα και την ιδιαιτερότητα του άλλου και να τους υποστηρίξει στη χρήση νέων επικοινωνιακών στρατηγικών. 

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικτυακή γλωσσική εμψύχωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

💬Χρηματοδοτούνται τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού; 
Η πανδημία, όπως φαίνεται, θα μας συνοδεύσει και το 2022. Προκειμένου να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στα αυξημένα έξοδα που ενδεχομένως προκύπτουν από την τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως η διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, αποφασίσαμε την προσωρινή αύξηση των ποσών επιδότησης για τα προγράμματα που διεξάγονται από 01.01.2022 – 30.09.2022 (βλ. ερώτηση Είδη επιδότησης και ύψος χρηματοδότησης). Τα έξοδα των τεστ δεν επιδοτούνται ξεχωριστά, όπως συνέβαινε το 2021, αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των παραστατικών που αφορά τα έξοδα του προγράμματος. 

💬Τί ισχύει σε περίπτωση ακύρωσης του προγράμματος λόγω του κορωνοϊού; 
Ο παρών κανονισμός ακύρωσης ισχύει για το 2022 και αφορά προγράμματα που μπορεί να ακυρωθούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για τα οποία έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση (συμπεριλαμβανομένων των υπογραφών όλων των εταίρων του προγράμματος) στο ΕΓΙΝ ή στον Κεντρικό φορέα και η ακύρωση έχει γνωστοποιηθεί το αργότερο τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη του προγράμματος. Τα έξοδα ακύρωσης φτάνουν έως το ποσό της εγκεκριμένης επιδότησης για τα έξοδα προγράμματος/ταξιδιού και εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν πράγματι καταβληθεί τα σχετικά έξοδα, χωρίς δυνατότητα ακύρωσης ή/και λήψης πιστωτικού κουπονιού. 

• Δεν είναι δυνατή η κάλυψη των εξόδων ακύρωσης για διαδικτυακά προγράμματα που ακυρώθηκαν. 

• Στην περίπτωση υβριδικών προγραμμάτων ισχύει ο κανονισμός της ακύρωσης μόνο για τα δια ζώσης μέρη του προγράμματος που δεν ήταν δυνατόν να αναβληθούν. 

💬Μπορώ να χρησιμοποιήσω μέρος της χρηματοδότησης για να καλύψω λειτουργικά έξοδα/ έξοδα προσωπικού του φορέα μου; 
Όχι, αυτό δεν επιτρέπεται. Χρηματοδοτούμε αποκλειστικά τις ανταλλαγές νέων και δεν καλύπτουμε έξοδα προσωπικού. Η χρηματοδότηση πρέπει να χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου για τη διοργάνωση του ταξιδιού, τη διεξαγωγή του προγράμματος καθώς και για τα καταλύματα των συμμετεχόντων. 

💬Βρισκόμαστε σε αναζήτηση εταίρου στην Γερμανία ή στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας βοηθήσετε;
Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες να σας υποστηρίξουμε και να ανταποκριθούμε σε τέτοιου είδους αιτήματα, σίγουρα θα ενισχύσουμε αυτή τη δικτύωση στο μέλλον. Μπορείτε να μας στείλετε το αίτημα σας και να σας φέρουμε σε επαφή με κάποιον φορέα με κοινές δράσεις, εφόσον έχει εκδηλώσει κάποιος αντίστοιχο ενδιαφέρον. Εδώ μπορείτε να βρείτε οργανισμούς που εμπλέκονται με της Ελληνογερμανικές Ανταλλαγές Νέων και Συμβούλων Νέων.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..