Αποδοχή της διαφορετικότητας, ανταλλαγή και έμπνευση – όχι μόνο στον ελεύθερο χρόνο και σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και στην καθημερινότητα. Η Ευρωπαϊκή Νεολαία του Άαχεν προσέφερε δραστηριότητες για παιδιά και νέους από τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Οι διεθνείς συναντήσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος, σε σημείο που δημιουργήθηκε παράρτημα στη Βασιλική, στο ελληνικό νησί της Λευκάδας. 

Agorayouth: Κυρία Κοτούλλα, είστε Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Νεολαίας του Άαχεν καθώς και κοινωνική παιδαγωγός. Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε εν συντομία τον Σύλλογο, που στο μεταξύ συμπληρώνει 40 χρόνια ύπαρξης:  Ποια είναι η θεματολογία/οι τομείς ενδιαφέροντός σας; Και πώς έλαβε διεθνείς διαστάσεις αυτός ο «συνδυασμός τριών χωρών»; 
Σουζάννε Κοτούλλα: Η Ευρωπαϊκή Νεολαία στο Άαχεν προσφέρει δραστηριότητες για παιδιά, νέους και επαγγελματίες του κλάδου κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τη νεολαία, στους τομείς του ελεύθερου χρόνου, των διακοπών, της εκπαίδευσης και των συναντήσεων. Φυσικά, κατά την ίδρυσή του δεν ήταν ακόμη αυτονόητες οι συναντήσεις παιδιών και νέων από τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Στο μεταξύ, έχουν προκύψει διεθνείς συναντήσεις εντός και εκτός Ευρώπης, ενώ παιδιά από πολυάριθμες χώρες επισκέπτονται καθημερινά το Φόρουμ Παιδιών και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Νεολαίας του Άαχεν. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ανταλλαγή και η έμπνευση: Αυτή είναι η συνεισφορά μας για μια ειρηνική Ευρώπη. 

Τι είδους προγράμματα και δραστηριότητες παρέχετε;
Απευθυνόμαστε σε ηλικίες από 6 έως 16 ετών με δραστηριότητες στους τομείς του ελεύθερου χρόνου, της εκπαίδευσης και των συναντήσεων. Συνεργαζόμαστε με σχολεία, ωστόσο παρέχουμε και ανοιχτές δραστηριότητες στον τομέα δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους, όπως θέατρο, αναρρίχηση, τσίρκο, χειροτεχνίες, ενώ διατίθενται και δραστηριότητες διακοπών, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, εβδομάδες ραδιοφώνου, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, διεθνείς συναντήσεις. Για νέους άνω των 15 ετών παρέχουμε και εκπαιδεύσεις ώστε να γίνουν ομαδάρχες ομάδων νέων. Επιπλέον, με την πρακτική κατάρτιση και τα σεμινάρια για αρχάριους και προχωρημένους στη ραδιοφωνική παραγωγή, που παρέχουμε, απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες του παιδαγωγικού κλάδου (παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικές και κοινωνικούς παιδαγωγούς) καθώς και σε φορείς διάδοσης στον τομέα της βιωματικής παιδαγωγικής κατάρτισης και επιμόρφωσης καθώς και των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Σε ποιο βαθμό έχουν τροποποιηθεί οι δραστηριότητές σας τον τελευταίο χρόνο, λόγω των περιορισμών της πανδημίας;
Κατά το προηγούμενο έτος, λόγω του Covid-19, και όσο αυτό ήταν εφικτό, πραγματοποιούνταν όλες οι εβδομαδιαίες ομαδικές συναντήσεις με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, ακόμη και οι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης καθώς και η καλοκαιρινή κατασκήνωσή μας στην Ελλάδα, τηρώντας φυσικά τα εκάστοτε μέτρα προστασίας έναντι του Covid-19. Κατά το πρώτο λοκντάουν τον Μάρτιο / Απρίλιο, καταφέραμε να συνεχίσουμε μόνο τις ολοήμερες δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού για λόγους επιτακτικής ανάγκης, από τον Μάιο κι έπειτα πραγματοποιήθηκαν όλες οι δραστηριότητες κανονικά, φυσικά με τη χρήση προστατευτικών μασκών μύτης και στόματος. Από τον Δεκέμβριο, λόγω των αυστηρότερων μέτρων του λοκντάουν, οι ομαδικές συναντήσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται διαδικτυακά σε εβδομαδιαία βάση ως τηλεδιασκέψεις. Έτσι, καταφέραμε να παίξουμε παιχνίδια, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να μαγειρέψουμε μαζί, να παίξουμε θεατρικά παιχνίδια, κλπ. Ελπίζουμε ότι κατά τις διακοπές του Πάσχα του 2021 θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης, έστω και εντός του πλαισίου που ορίστηκε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους.  

Διαθέτετε ένα παράρτημα στη Βασιλική, στο νησί του Ιονίου, τη Λευκάδα. Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος αυτού του «παραρτήματος» και πώς προέκυψε; 
Η Ευρωπαϊκή Νεολαία διοργανώνει καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα από το 1996. Κατά τα πρώτα χρόνια αυτές είχαν τη μορφή μεγάλων περιοδειών με ελάχιστες αποσκευές, μαγείρεμα με εστίες γκαζιού μέσα στο βαν και σανίδες του σερφ πάνω στην οροφή του βαν. Το 1999, σε μια από αυτές τις περιοδείες μας στην Ελλάδα προέκυψε μια τυχαία συνάντηση με νέους, που οδήγησε σε μια νέα προσέγγιση. Τον επόμενο χρόνο άνοιξε ένα μικρό κέντρο σερφ με κουζίνα στην παραλία, που μας παρείχε τη δυνατότητα διανυκτέρευσης. Από εκεί και έπειτα, επεκτάθηκαν οι τακτικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για νέους και μετατράπηκαν σε κατασκηνώσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης για φορείς διάδοσης των δραστηριοτήτων για τη νεολαία. Η πληθώρα των μέτρων καθώς και η μίσθωση του οικοπέδου για τη λειτουργία του κέντρου σερφ κατέστησαν αναγκαία την ίδρυση ενός παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας, ως βασικής εγκατάστασης για δραστηριότητες σχετικές με τα θαλάσσια σπορ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Το 2021 προγραμματίζετε την υλοποίηση μιας ελληνογερμανικής εκπαιδευτικής κατασκήνωσης με θέμα «Περιπέτεια, Κίνδυνος, Τολμηρά Θαλάσσια Σπορ και Σπορ στη Φύση στον τομέα των δραστηριοτήτων για τη νεολαία». Τι να περιμένουμε, πέρα από σερφ, ιστιοπλοΐα, SUP και τα συναφή; 
Πρόκειται για μια εμπειρία εξερεύνησης των ορίων και την μεταφορά τους σε καταστάσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για νεολαία. Ποια είναι τα όριά μου; Πώς βιώνω τα όριά μου; Πώς μπορώ να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου, όταν εργάζομαι με παιδιά και νέους; Παράλληλα, πρόκειται και για την απόκτηση τεχνογνωσίας στον τομέα των βιωματικών παιδαγωγικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο τα θαλάσσια σπορ. Ως Κέντρο Θαλάσσιων Σπορ της Ένωσης Γερμανικών Σχολών Θαλάσσιων Σπορ, παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λάβουν βασικές άδειες για πλεύση με καταμαράν και γουίντ σέρφινγκ, δηλαδή να δώσουν μια θεωρητική και πρακτική εξέταση, που αναγνωρίζεται διεθνώς σε περίπου 400 Κέντρα Θαλάσσιων Σπορ, τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ομοσπονδίας, δηλ. της Ένωσης Γερμανικών Σχολών Θαλάσσιων Σπορ. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες του παιδαγωγικού κλάδου (παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικές και κοινωνικοί παιδαγωγοί καθώς και ειδικότητες με παρόμοια προσόντα) καθώς και έμπειροι ομαδάρχες νεολαίας.

Μέχρι στιγμής με ποιους ελληνικούς φορείς συνεργάζεστε; Θα θέλατε να γίνει πιο ενεργή η ενασχόλησή σας στο ελληνογερμανικό πλαίσιο;

Στο πλαίσιο της μη κερδοσκοπικής εργασίας, ο εταίρος μας στη Λευκάδα είναι η οργάνωση „Solidarity Tracks“. Κατάβάση, είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με άλλους εταίρους. Σε πρώτη φάση, όμως, ελπίζουμε να καταφέρει να πραγματοποιηθεί φέτος το προγραμματισμένο μέτρο ανταλλαγής για φορείς διάδοσης. 

Επί του παρόντος, τι άλλο απασχολεί τον σύλλογό σας;

Προς το παρόν, ελπίζουμε όλα τα παιδιά και οι νέοι να αποκτήσουν ξανά γρήγορα πρόσβαση σε εξωσχολικές δραστηριότητες, στον βαθμό που είναι αυτό εφικτό. Πολλοί από αυτούς είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αρκετά καλά την τρέχουσα κατάσταση. Αυτό που μας απασχολεί είναι τα παιδιά και οι νέοι, οι οποίοι, πέρα από τις ψηφιακές συναντήσεις και το σχολείο (που και αυτό πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο διαδικτυακά), δεν λαμβάνουν κανενός είδους παροχή, και των οποίων οι ανησυχίες και τα οικογενειακά προβλήματα συχνά δεν γίνονται αντιληπτά αυτή τη στιγμή και εν τέλει, ενδέχεται να μην λάβουν σχετική βοήθεια. 

Συνέντευξη: Lisa Brüßler
Φωτογραφίες: Ευρωπαϊκή Νεολαία Άαχεν


Zum Interview auf Deutsch.


Dieses Werk ist lizenziert unter einer Creative Commons Namensnennung – Nicht-kommerziell – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland Lizenz.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..