Εργασία νέων την εποχή του κορονοϊού (4)

Η πανδημία του κορονοϊού διανύει τον τέταρτο μήνα της στην Ευρώπη. Πολλές περιοχές έχουν αρχίσει να υιοθετούν τις πρώτες ήπιες χαλαρώσεις των μέτρων περιορισμού καθώς και μια «νέα πραγματικότητα» κοινωνικής συνύπαρξης. Πώς μπορεί να βρει αντίκρισμα σε αυτό το πλαίσιο η (διεθνής) εργασία νέων σε Ελλάδα και Γερμανία; Το ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης και στέγασης νέων στη Βαϊμάρη (Europäische Jugendbildungsund Jugendbegegnungsstätte Weimar), η οργάνωση „Περπατώ“ από την Κομοτηνή και το Κέντρο Νέων Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα, δίνουν απαντήσεις στην τελευταία μας έκδοση αυτής της σειράς.

12

Markus, είσαι σύμβουλος εκπαίδευσης για τη διεθνή εργασία νέων στο ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης και στέγασης νέων (EJBW) στη Βαϊμάρη. Σε ποιον τομέα εργάζεστε αυτή τη στιγμή περισσότερο;
diskussion_gruppe1-1Markus Rebitschek: Το ίδρυμα »Europäische Jugendbildungs- und Jugendbegegnungsstätte Weimar« λειτουργεί και στεγάζει το EJBW με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της πολιτικής εκπαίδευσης (νέων). Ένα από τα καθήκοντά μας είναι η διαμόρφωση κατάλληλων δράσεων και η οργάνωση εκδηλώσεων ιδίως στον χώρο εκμάθησης της Βαϊμάρης. Ως φορέας ελεύθερων νέων, το EJBW είναι ένας τόπος συνάντησης νέων, παραγόντων και εξειδικευμένου προσωπικού από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Κύριο μέλημά του είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας, ενώ στην παιδαγωγική του δραστηριότητα ακολουθεί το βασικό ερώτημα: «Τι ενισχύει και τι απειλεί τη δημοκρατία;»

Και πώς αντικατοπτρίζεται αυτό σε διεθνές επίπεδο;
Η «διεθνής εργασία νέων», ως ένας από τους θεμελιώδεις παιδαγωγικούς τομείς του EJBW, ακολουθεί τρεις βασικούς άξονες: συνάντηση και γνωριμία νέων, προώθηση διεθνούς δέσμευσης και περαιτέρω εξέλιξη της ποιότητας της διεθνούς εργασίας νέων στη Θουριγγία. Δείτε περισσότερα εδώ. Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, με τις οργανώσεις United Societies ofBalkans (USB), ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ (K.A.NE.), ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και EUphoria.

Πώς έχουν επηρεαστεί οι εργασίες και οι διαδικασίες των εργασιών σας τις τελευταίες εβδομάδες;
Λόγω της πανδημίας έπρεπε και το EJBW να κλείσει αυτό το διάστημα. Αυτό σήμαινε την αναστολή της οργάνωσης επισκεπτών από τις αρχές, καθώς και την έλλειψη πληρότητας. Κατά συνέπεια, σημειώθηκαν μεγάλες ελλείψεις ομάδων επισκεπτών, και ως εκ τούτου, οι εργασίες όλων των βασικών τομέων του EJBW άλλαξαν ριζικά. Στον παιδαγωγικό τομέα δεν πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα σεμινάρια, καθώς επίσης συναντήσεις, επιμορφώσεις κ.λπ., με κάποια να ακυρώθηκαν και άλλα να αναβλήθηκαν για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 με αρχές του 2021. Και φυσικά αυτό επηρέασε και τη διεθνή εργασία.

Τι σημαίνει η πανδημία για εσάς ως οργάνωση αυτή τη στιγμή; Πώς σχεδιάζετε τους επόμενους μήνες;
Οι παιδαγωγοί μας εκμεταλλεύονται αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να εργαστούν σε κάποια θέματα που υπάρχουν ακόμη, να προετοιμάσουν το περιεχόμενο σεμιναρίων για τα τρέχοντα και επερχόμενα έργα, να καταθέσουν αιτήσεις χρηματοδότησης για το 2021, καθώς επίσης να δημιουργήσουν και να θέσουν σε εφαρμογή κατάλληλες προωθητικές ενέργειες και δραστηριότητες διά της διαδικτυακής οδού. Για ό,τι νέο δουλεύουμε και για πολλά άλλα επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook.


ImageΠοιο είναι το κοινό, στο οποίο στοχεύει η οργάνωση;
Σπύρος Νταντανιδης: 
Ο σύλλογος περπατώ έχει ως έδρα την Κομοτηνή και μέλη του είναι ανάπηρα άτομα με κινητική βλάβη το οποία κατοικούν στην πόλη και στην τριγύρω περιοχή, Αλλά και φίλοι δηλαδή άνθρωποι που απλά δηλώνουν ενδιαφέρον για μία κοινωνία με λιγότερες διακρίσεις.
Σκοπός του συλλόγου από το 2002 έως σήμερα είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όλους και όλες που θέλει να ακούσουν να μάθουν πως η αναπηρία δεν πρέπει να αποτελεί Τροχοπέδη για κανέναν άνθρωπο. Επίσης ο σύλλογος Προσπαθεί και μάχεται κατά της κυρίαρχης αντίληψης που θέτει εμπόδια σε ανθρώπους με διαφορετικά σώματα και λειτουργίας από το κανονιστικό πρότυπο, δηλαδή κάνει κίνησης για πιο προσβάσιμες πόλεις με περισσότερους ανθρώπους μη εχθρικούς προς τα ανάπηρα άτομα.

Βασική λειτουργία του συλλόγου αποτελεί το Κέντρο εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση και το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας. Αυτά τα δύο κέντρα λειτουργούν όχι για να απασχολούν ανάπηρα άτομα όπως συνηθίζεται στις βαλκανικές χώρες και σε αντίστοιχα κέντρα αλλά ακολουθώντας το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας και πολιτικές οι οποίες Συναντώνται συνηθέστερα στη Γερμανία και στο ευρωπαϊκό Βορρά Λειτουργούν στοχεύοντας στην βελτίωση της καθημερινότητας των εκπαιδευομένων και εφαρμόζοντας στρατηγικές που θα δώσουν σε όσους/ες εκπαιδεύονται την ευκαιρία να ελέγχουν και να επιλέγουν την ζωή τους. Αυτό γίνεται με συνεδρίες από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, γυμναστή, εργοθεραπευτη και φυσιοθεραπευτή.

Συνεργάζεστε και με εταίρους στη Γερμανία; 
Πατώντας σε αυτόν τον άξονα υιοθετεί καλές πρακτικές από το εξωτερικό και συνεργάζεται με φορείς σε Γερμανία και ΗΠΑ. Όπως το Stiftung EVZ, μαζί με το Europeans for Peace, το Kreisau Initiative, LVR-Anna-Freud-Schule, Akademie der Physiotherapie St. Elisabeth Gruppe και το demos foundation.

Πόσο έχει επηρεαστεί η εργασία σας με το γενικότερο «πάγωμα» αυτό το διάστημα;
Όλες αυτές οι συνεδρίες εν μέσω πανδημίας διεκόπησαν. Προσπαθήσαμε όσο ήταν δυνατόν να παρέχουμε κάποιες υπηρεσίες κατ’ οίκον, τηρώντας ασφαλώς μέτρα και κανόνες υγιεινής,  για όσους χρειάστηκαν την βοήθεια μας και θα ήταν πολύ επιβλαβής κινηση να σταματήσουν όλες τις συνεδρίες τους, αυτές που μπορούσαν να γίνουν τηλεφωνικά άλλαξαν μορφή και προσαρμόστηκαν στις έκτακτες συνθήκες.

Και πώς βλέπετε τους επόμενους μήνες; Πού υπάρχουν δυσκολίες;
Τις ερχόμενες μέρες ο σύλλογος και τα κέντρα εκπαίδευσης και διημέρευσης θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά και με φειδωλά βήματα. Σκοπός μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν και καμία πίσω. Φυσικά πολλοί θα φοβηθούν να ξαναβγούν από το σπίτι, αλλά εμείς θα διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και την υπευθυνότητα μας υψηλά για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας.


Dora Dace ZaimeDora, είσαι συντονίστρια έργων και αντιπρόεδρος του Κέντρου Νέων Ηπείρου στα Ιωάννινα. Σε ποια έργα και με ποιες θεματικές δουλεύετε ως κέντρο νέων;
Dace Dora Zaime: Στο κέντρο νέων δουλεύουμε κυρίως σε τοπικές δραστηριότητες και διεθνή έργα που απευθύνονται σε έφηβους και νέους ενήλικες, για παράδειγμα, μουσικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις, καθημερινές εκπαιδευτικές συναντήσεις, ανταλλαγές νέων και δραστηριότητες κατάρτισης. Λειτουργούμε, επίσης, ως Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDIC). Η ομάδα μας αποτελείται κυρίως από εθελοντές από όλο τον κόσμο, ενώ προσφέρονται, επίσης, δραστηριότητες αναψυχής και άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά των αιτούντων άσυλο. Πέρα από τα παραπάνω, είναι στα άμεσα σχέδιά μας να ανοίξουμε ένα κατάλυμα, ή κέντρο φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα.

Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η δουλειά σας έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία του κορονοϊού;
Ναι, υπήρχαν δραστηριότητες, τις οποίες, ακολουθούμενοι την κυβερνητική απόφαση, έπρεπε να σταματήσουμε λίγες μόλις ημέρες πριν από την επιβολή καραντίνας στην Ελλάδα. Αφορούσαν κυρίως τις δραστηριότητες με τα παιδιά των αιτούντων άσυλο και τις καθημερινές άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ως οργάνωση, η οποία είναι εξαιρετικά ενεργή στην επαφή και επικοινωνία με τον τοπικό πληθυσμό, έπρεπε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα μέτρα προστασίας. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας όλοι μας δουλεύαμε από το σπίτι – το οποίο φυσικά έχει επηρεάσει τις δράσεις μας. Η περισσότερη δουλειά στα διεθνή πρότζεκτ κωλυσιεργεί και οι τοπικές δραστηριότητες έχουν σταματήσει.

Επιπλέον, το EDIC κατακλύζεται από την πληθώρα πληροφοριών που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να κοινοποιηθούν στο κοινό. Ακόμη, όλα τα πρότζεκτ εθελοντών μας έχουν πληγεί σημαντικά: Ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο για εμάς να υποστηρίξουμε τους εθελοντές σε μια τόσο απρόβλεπτη κατάσταση. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες και κινδύνους, βέβαια, είχαν όσοι έπρεπε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση;
Στην αρχή χρειαστήκαμε κάποιο χρόνο μέχρι να μπορέσουμε να αναστείλουμε τα σχέδια που είχαν προγραμματίσει για την άνοιξη και να θέσουμε σε προτεραιότητα την ασφάλεια της κοινότητας. Δεν είναι εύκολο να πάρεις αποφάσεις που δύνανται να επηρεάσουν πολύ αρνητικά την οικονομική σου κατάσταση. Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μείνουμε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, ως κοινότητα, περιοχή, χώρα, και ως κομμάτι της Ευρώπης. Έχουμε συζητήσει πολύ με τους τοπικούς και διεθνείς μας εταίρους, προκειμένου να εργαστούμε από κοινού σε λύσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις που συμβαίνουν σε πολλά «μέτωπα». Ένα δεύτερο βήμα ήταν να διοχετεύσουμε τις δυνάμεις μας σε έργα, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν, όπως είναι το άνοιγμα του κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ήταν εθνική απόφαση να συνεχίσουμε τέτοιου είδους έργα.

Έχετε πάρει κάτι θετικό από αυτή την περίοδο;
Έπρεπε να γίνουμε δημιουργικοί και να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση. Επιπλέον, θέσαμε νέα ερωτηματικά στις ανάγκες της καθημερινής μας εργασίας. Αυτό συνέβη και μέσω διαδικτυακών καναλιών, το οποίο παλιότερα δεν είχαμε τον χρόνο να πραγματοποιήσουμε, για παράδειγμα, ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών. Επίσης πλέον, είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με μικροδιορθώσεις και επισκευές στο κέντρο νέων και στα γραφεία μας. Ελπίζουμε, όταν βελτιωθεί η κατάσταση της πανδημίας, να μην επανέλθουμε απλά στην «παλιά κανονικότητα», αλλά αντίθετα να κάνουμε μια νέα αρχή με δυναμικότητα και νέες ιδέες για ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης. Στόχος είναι από όλη αυτή την κατάσταση να μάθουμε πραγματικά κάτι.

Έρευνα: Lisa Brüßler
Φωτογραφίες: Thanos Theodoridis, private

Εδώ θα βρείτε το μέρος 1 της έρευνας και το μέρος 2 και εδώ το μέρος 3. Εδώ είναι το άρθρο στα γερμανικά.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..