Το project „Πες μου την ιστορία σου!“ είναι ένα πρόγραμμα Erasmus plus, και για αυτό τον λόγο όλα τα παιδιά που συμμετείχαμε ήμασταν από 3 διαφορετικές χώρες, Γερμανία, Εσθονία και Ελλάδα.

Μέναμε όλοι μαζί σε έναν ξενώνα στο κέντρο του Βερολίνου και στα δωμάτια ήμασταν παιδιά από διαφορετικές χώρες, ώστε να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικές εθνικοτήτες. Συνολικά το πρόγραμμα διήρκησε 6 μέρες. Η μετακίνηση μας στους χώρους όπου πραγματοποιούνταν οι δραστηριότητες γινόταν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Βερολίνου (S-Bahn). Καθημερινά ακολουθούσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο συμπεριελάμβανε εργαστήρια, γυρίσματα των σκηνών για την ταινία μας αλλά και διαλείμματα κατά την διάρκεια της ημέρας και κάποιες επισκέψεις σε αξιοθέατα του Βερολίνου. Εκτός όμως από την ταινία που έπρεπε να ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του προγράμματος, είχαμε επίσης την δυνατότητα να γνωρίσουμε καινούρια άτομα από ξένες σε εμάς χώρες μέσα από δραστηριότητες που οργάνωνε η ομάδα κάθε χώρας ξεχωριστά.

Το κύριο θέμα του project ήταν η προσφυγιά και η μετανάστευση. Αναζητήσαμε ιστορίες από γνωστούς και από τις οικογένειές μας και ανακαλύψαμε ότι και κάποιοι από αυτούς είχαν προσφυγικό υπόβαθρο. Εκτός από αυτό καταφέραμε να μελετήσουμε το σύγχρονο μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη και να το γνωρίσουμε από κοντά. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο κορίτσια στην ηλικία μας, οι οποίες είχαν οι ίδιες μεταναστεύσει οικογενειακώς από την Συρία στην Γερμανία. Στo πλαίσιo του προγράμματος αυτού, καταφέραμε να μιλήσουμε για επίκαιρα ζητήματα με άτομα από άλλες χώρες και να επικοινωνήσουμε μαζί τους με σκοπό την δημιουργία μίας εικοσάλεπτης ανθολογίας.

Το πρόγραμμα είχε ως θέμα την δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την ταινία αυτή ακολουθούσαμε καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο συμπεριελάμβανε κυρίως εργαστήρια, στα οποία χωριζόμασταν σε ομάδες ώστε να προετοιμάσουμε η κάθε ομάδα την ταινία της (3-5 λεπτά). Τα εργαστήρια και γενικότερα όλη η διαδικασία δημιουργίας της ταινίας πραγματοποιήθηκε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (στούντιο),όπου υπήρχαν αίθουσες κατάλληλες για τα γυρίσματα των σκηνών. Επίσης είχαμε στην διάθεσή μας και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως επαγγελματικές κάμερες και υπολογιστές για να μπορέσουμε να κάνουμε το editing των ταινιών. Για την πραγματοποίηση του project αυτού βρίσκονταν επίσης καθημερινά μαζί μας άνθρωποι που δουλεύουν στον χώρο αυτό και μας έμαθαν ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται για την δημιουργία μιας ταινίας. Συγκεκριμένα μέσα από τα εργαστήρια μοιράσαμε τις αρμοδιότητες που θα αναλάμβανε το κάθε μέλος της ομάδας και επικεντρωθήκαμε στην διαμόρφωση του σεναρίου. Στην συνέχεια ασχοληθήκαμε με την λήψη των σκηνών και στο τέλος με το κομμάτι του editing. Έτσι κάθε μέρα έπρεπε να τελειώσουμε και ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ταινίας μας ώστε πριν φύγουμε να είναι έτοιμη.

Το πρόγραμμα ήταν αναμφίβολα γεμάτο με αξέχαστες στιγμές. Κάθε ημέρα, κάθε δραστηριότητα ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Καταφέραμε μέσα σε 6 ημέρες να μάθουμε πως να γυρίζουμε μια ταινία. Δυσκολευτήκαμε, κάναμε λάθη που μας έκαναν να πιστέψουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, αγχωθήκαμε όμως εμψυχώσαμε ο ένας τον άλλον, συνεργαστήκαμε και τελικώς απολαύσαμε το αποτέλεσμα. Μέσα από όλο αυτό, δεθήκαμε, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις. Κάναμε δραστηριότητες που μας βοήθησαν να μάθουμε τις άλλες δύο χώρες καλύτερα, να βρούμε όσα έχουμε κοινά αλλά και όσα μας κάνουν διαφορετικούς και μοναδικούς. Και το βράδυ, μετά από μια γεμάτη δουλειά μέρα, μαζευόμασταν όλοι μαζί, παίζαμε κιθάρα, τρώγαμε, τραγουδούσαμε, χορεύαμε, γελάγαμε… Γνωρίσαμε ανθρώπους που δεν περιμέναμε ότι θα ταιριάξουμε τόσο πολύ και τους αποχωριστήκαμε πολύ δύσκολα. Ποια στιγμή να πρώτο διαλέξεις; Όταν δηλώσαμε συμμετοχή, δεν περιμέναμε πάρα πολλά. Σίγουρα όμως το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας!

Κάντε κλικ εδώ για το άρθρο στα γερμανικά

κείμενο: Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Σκουλάς, Εργίνα Γεωργίου, Πηνελόπη Γεωργοπούλου, Εμμανουέλα Γερακάκη, Γκρέγκορ Εμανουέλ Μακόφσκι
φωτογραφίες: Piret Suidt

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..