Πώς μπορεί η Κοινωνία των Πολιτών να διασφαλίσει ότι τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και την ενίσχυση του δημόσιου βίου; Σε αυτή την περίπλοκη ερώτηση ο Οργανισμός Εθελοντικών Προγραμμάτων της Κολωνίας δίνει μια πολύ απλή απάντηση: μέσα από τον εθελοντισμό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης σε 7 φορείς Υποστήριξης Παιδιών και Νέων με έδρα την Κολωνία, μέλη του 3ου Ελληνο-Γερμανικού Φόρουμ Νεολαίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Οργανισμό Εθελοντικών Προγραμμάτων της Κολωνίας (Kölner Freiwilligen Agentur) και κυρίως τη Διεθνή Εθελοντική Υπηρεσία του που ονομάζεται «Ανταλλαγή Εθελοντών με αδελφοποιημένες πόλεις».

Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, ο Οργανισμός Εθελοντικών Προγραμμάτων της Κολωνίας αποτελεί ένα από τα 6 πρακτορεία οργάνωσης και διαχείρισης εθελοντικών προγραμμάτων της πόλης και το μόνο που πραγματοποιεί διεθνή προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών.

DSC_2153

Ulla Eberhard

Όπως μας ανέφερε η διευθύντρια του οργανισμού, Ulla Eberhard, που επιμελήθηκε την παρουσίαση των προγραμμάτων του στους συμμετέχοντες του Ελληνο-Γερμανικού Φόρουμ, κύριο μέλημα της Διεθνούς Εθελοντικής Υπηρεσίας του οργανισμού αποτελεί η ενίσχυση των δεσμών του δικτύου εθελοντών της Κολωνίας με αντίστοιχα δίκτυα αδελφοποιημένων πόλεων. Μέσα από προγράμματα εθελοντικών ανταλλαγών η Διεθνής Εθελοντική Υπηρεσία χτίζει γέφυρες μεταξύ ανθρώπων, πόλεων και πολιτισμών.

Ανάμεσα στις πόλεις που έχουν αδελφοποιηθεί με την Κολωνία βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, μέσα από συνεργαζόμενες οργανώσεις με βάση τη Θεσσαλονίκη, μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τον οργανισμό, να μεταβεί στην Κολωνία και να γίνει εθελοντής για διάστημα 12 μηνών διαλέγοντας το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στα ενδιαφέροντά του. Αρκεί μόνο να γνωρίζει καλά γερμανικά και είναι κάτω των 30 ετών.

Ο οργανισμός τοποθετεί σε πρώτο πλάνο τον ίδιο τον εθελοντή. Μέσα από τον διεθνή εθελοντισμό, ο εθελοντής θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, θα μάθει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις, θα ανεξαρτητοποιηθεί, θα μάθει καινούργιες δεξιότητες και θα ανακαλύψει ταλέντα που δεν ήξερε ότι διέθετε. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα και να γίνει μέλος του δικτύου διεθνών εθελοντών, μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του οργανισμού: https://www.koeln-freiwillig.de/international-volunteers.

κείμενο και φωτογραφίες: Katerina Beli

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..