Τι περιμένετε από το #ggyouthforum18;

Η περιέργεια και οι προσδοκίες των επόμενων ημερών δημιούργησαν την ατμόσφαιρα για την έναρξη του 3ουΕλληνο-γερμανικού Φόρουμ Νεολαίας. Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την προβλεπόμενη ίδρυση του Ελληνο-γερμανικού ιδρύματος νεολαίας δίνουν τροφή για συζήτηση. Το Φόρουμ ξεκινά πολλά υποσχόμενο.

DSC08982«Ανυπομονώ για τις επόμενες τρεις μέρες εδώ στην Κολωνία. Πιστεύω ότι το Ελληνο-Γερμανικό Φόρουμ Νεολαίας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να συναντήσουμε ξανά παλιούς φίλους από τις ελληνο-γερμανικές ανταλλαγές καθώς και να σχεδιάσουμε νέα πρότζεκτ μαζί τους. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί το Φόρουμ Νεολαίας καθώς και η μέθοδος του barcampγιατί έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να προτείνουμε δικά μας θέματα και να συζητήσουμε πρότζεκτς και θέματα για τα οποία είμαστε παθιασμένοι σε μικρότερες ομάδες ατόμων. Επίσης, ήδη έχω βρει αρκετούς συμμετέχοντες με τους οποίους θα ήθελα να υλοποιήσω κάποιες ακόμη δραστηριότητες στο πεδίο των ανταλλαγών».
Gunnar Gruettner, Deutsches Jugendherbergswerk

DSC_1669«Βρίσκομαι εδώ πρώτη φορά  εκπροσωπώντας το ErasmusStudentNetworkΣτόχος μου είναι να γνωρίσω και άλλες οργανώσεις, να ενημερωθώ για τις ευκαιρίες που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία και στην συνέχεια να επιστρέψω στην Ελλάδα για να ενημερώσω με τη σειρά μου και άλλους φοιτητές για τα όσα αποκόμισα. Ως μέλος της ESN, μίας οργάνωσης που οργανώνει YouthExchanges, θεωρώ ότι ίσως μέσω του Forumδημιουργηθούν προτάσεις για ανταλλαγές με άλλους οργανισμούς ή φορείς»
Vaso Danavara, Member of the Erasmus Student Network

DSC08988«Βρίσκομαι εδώ για δύο λόγους: Από την μία μεριά επειδή είναι πολύ σημαντικό για μένα, το ότι διαφορετικοί παράγοντες στον πεδίο της διεθνούς εργασίας νεολαίας συνδέονται μεταξύ τους και μπορούν να συναντηθούν από κοντά- επειδή είναι δύσκολο να επικοινωνείς μόνο μέσω emailή skypeόλη την ώρα. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κάποια επίκαιρα θέματα που μπορούν να συζητηθούν στο φόρουμ με πιο σωστό τρόπο. Επίσης πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να σου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσεις με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις με εσένα ή που ζουν σε ένα πολύ διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των απόψεων τόσα περισσότερα μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.  Επιπλέον, βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του παιδαγωγού στο Γερμανο-γαλλικό ίδρυμα νεολαίας. Υπό αυτό το πρίσμα, είμαι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των ομαδαρχών στο πεδίο της διαπολιτισμικής παιδαγωγικής και γλώσσας. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούμε τα προσόντα, τις γνώσεις, τις αρμοδιότητες και τις μεθόδους όπου θα έχουν οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν το Ελληνο-γερμανικό ίδρυμα νεολαίας».
Sebastian Maass, Interkulturelles Netzwerk e.V.

DSC08995«Στο Ελληνο-γερμανικό Φόρουμ Νεολαίας, πιστεύω ότι θα γνωρίσω ανθρώπους που σχετίζονται με την κοινωνική εργασία των νέων, έχουν ιδέες και εμπειρίες από διεθνής συναντήσεις νέων-δηλαδή σε αυτή την περίπτωση με Έλληνες νέους. Θα ήθελα πολύ να εργαστώ για τους νέους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση κοινωνικά, όπως για παράδειγμα ανθρώπους που δεν έχουν ολοκληρώσει την φοίτηση τους στο σχολείο ή που έχουν διαπράξει κάποια εγκληματική πράξη. Αυτούς, οι οποίοι δεν ζουν την φωτεινή πλευρά της ζωής ούτε έχουν χρήματα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Θα ήθελα πολύ να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα με τους νέους της Κρήτης, κατά προτίμηση εν ώρα «εργασίας».  Μου αρέσει πολύ όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται, όταν δημιουργούν κάτι όλοι μαζί και μέσω αυτής της διαδικασίας έρχονται πιο κοντά. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα διεθνές κέντρο νεολαίας στην Κρήτη, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή τη στιγμή καθώς πρέπει να γίνουν κάποιες επισκευές για να λειτουργήσει ξανά. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα, όπου νέου άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την ανακατασκευή του κέντρου και να επωφεληθούν από αυτό»
Kathrin Jessen-Klim, Jugendwerkstätten Osnabrück

DSC09001«Δυστυχώς, οι προσδοκίες μου για το Ελληνο-γερμανικό φόρουμ δεν βρήκαν αντίκρισμα. Πίστευα ότι εδώ στην Κολωνία θα γινόταν η ανακοίνωση της ίδρυσης του Ελληνο-γερμανικού ιδρύματος νεολαίας. Τώρα είναι η Λειψία  και είμαι απογοητευμένη αλλά πρέπει να το δεχτώ. Στο δεύτερο φόρουμ νεολαίας, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που είπαν πως θα ήταν καλό να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα νεολαίας στην Κολωνία. Υπάρχουν πολλές ελληνο-γερμανικές δράσεις που τρέχουν, συνεργασίες ανταλλαγών, ένας μεγάλος συνεταιρισμός της πόλης και μία μεγάλη ελληνική κοινότητα. Οι περισσότεροι Έλληνες στην Γερμανία ζουν στον Βόρειο Ρήνο- Βεστφαλία. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι αρκετά καλοί λόγοι για την δημιουργία ενός ιδρύματος νεολαίας κάπου στο Βόρειο Ρήνο-Βεστφαλία και στην Κολωνία καθώς οι περιοχές αυτές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Τώρα φαίνεται να είναι όλο και πιο μακριά μια τέτοια απόφαση και αυτό με πικραίνει».
Ulla Eberhard, Kölner Freiwilligen Agentur

«Από το τρίτο Ελληνο-γερμανικό φόρουμ σίγουρα περιμένουμε το τέταρτο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή προϊστορία και περιμένουμε η ιστορία αυτή να μπει σε γερές βάσεις. Εκτιμώ ότι το Φόρουμ είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για νέους ανθρώπους να γνωριστούν μεταξύ τους και να γνωρίσουν τις συνθήκες ζωής ο ένας του άλλου».
Nikos Aslanoglou- Ecology Team of Veroia

Survey and pictures: Marlene Resch, Evgenia Chatziadamidou, Yasmin Janclaes and Aikaterini Beli

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..