Οι συναντήσεις νέων που υλοποιούνται μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων έχουν στόχο την εξάλειψη των εθνοφυλετικών στερεότυπων και προκαταλήψεων μέσα από τη δημιουργία ενός ανθρωπολογικού, ομαδικού τόπου ουσιαστικής γνωριμίας και επικοινωνίας. Πυρήνας του τόπου αυτού είανι η κατανόηση του Άλλου, μέσα από τη γνώση της Ιστορίας τους και του Πολιτισμού τους, που οδηγεί όμως και στην επίγνωση και την εμβάθυνση της δικής μας Ιστορίας και του δικού μας Πολιτισμού.
Κύριο εκφραστικό μέσο για την επίτευξη του στόχου των συναντήσεων, είναι αυτονόητα η γλώσσα, συνάμα, όμως και η υπέρβασή της, αφού η γνώση της γλώσσας του Άλλου δεν είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή. Και ακριβώς εδώ παρεμβαίνει η γλωσσική εμψύχωση της Γερμανικής και Ελληνικής γλώσσας για να γεφυρώσει χάσματα προσέγγισης και επικοινωνίας.
Τι είναι όμως ακριβώς η γλωσσική εμψύχωση? – Είναι μια μέθοδος που σκοπεύει στην επαφή και την επικοινωνία μέσω βιωματικών “παιχνιδιών”, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική γλωσσική ταυτότητα, μέσα από την γνωριμία της γλώσσας του Άλλου, αλλά όχι την εκμάθησή της.
Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί, δοκιμαστεί, εφαρμοστεί, εδώ και χρόνια, από το Γερμανογαλλικό Ίδρυμα Νεολαίας, το Γερμανοπολωνικού Ίδρυμα Νεολαίας και το Γερμανοτσέχικο Συντονιστικό Γραφείο, και επιπλεόν έχει συμπληρωθεί μια διαδικασία πιστοποίησης, η οποία δημιούργησε μια δεξαμενή γλωσσικών εμψυχωτών. Αυτό το εκπαιδεύμενο δυναμικό βοηθά στην υλοποίηση των συναντήσεων, με την ορθή χρήση της μεθόδου. Αντιθέτως, στην Ελληνογερμανική Συνεργασία για τη Νεολαία ως άνω μέθοδος δεν έχει αναπτυχθεί έως σήμερα συστηματικά.
Για το λόγο αυτό, 16 ενδιαφερόμενοι από την ελληνική και γερμανική κοινωνία των πολιτών, υπό την καθοδήγηση της Bettina Wissing (IJAB), της Natali Πεταλά-Weber (IJAB) και της Αναστασίας Πρωτοψάλτη (εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης), συναντήθηκαν στην Κολωνία της Γερμανίας από τις 4 έως 7 Απριλίου 2018 και εκπαιδεύτηκαν από τον Seba Maas (InterkulturellesNetzwerke.V.) και την Elżbieta Kosek (Kreisau Initiativee.V.) σε αυτή την γενική ιδέα της γλωσσικής εμψύχωσης. Αναπτύχθηκαν διάφορα καινοτόμα «παιχνίδια» και για τις τρεις φάσεις μιας συνάντησης νέων (κατάρριψη των αναστολών, εκμάθηση της γλώσσας, συστηματοποίηση) σε αυτές τις τρεις ημέρες. Ως ιδαιτέρως πρωτότυπη και επιδραστική αναφέρουμε την εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από έναν συμμετέχοντα, τον Friedrich Kersting (πρώην ασκούμενο στο IJAB), η οποία και θα χρησιμοποιηθεί και στις μελλοντικές ανταλλαγές νέων, που θα πραγαμτοποιηθούν σε μια πιλοτική φάση του Προγράμματος. Στην εφαρμογή θα “ανεβαίνει” κατ‘ αρχήν κάθε είδος υλικού, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συναντήσεις, και θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της ομάδας .
Με το πέρας της πιλοτικής φάσης του Προγράμματος, ευελπιστούμε σε μια συνάντηση στην Αθηνα, με αντικείμενο την αξιολόγηση πλέον των αποτελεσμάτων των συναντήσεων των νέων και των προϊόντων που χρησιμοποίηθηκαν σ‘ αυτές.
Τέλος, με τον ολοκλύρωση του Προγράμματος και την αποκρυστάλλωση της μεθόδου, προσβλέπυμε στην δημιουργία ενός έργου αναφοράς και την επεξεργασία προοπτικών για την περεταίρω οργάνωση δεξαμενών κατάρτισης και πιστοποίησης γλωσσικών εμψυχωτών.
Ο απώτερος στόχος: η κατά το δυνατόν πιο άρτια και ολοκλυρωμένη προπαρασκευή μας για τη συμμετοχή μας στην επικείμενη σύναψη της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας για τη Νεολαία…
Κείμενο: Αναστασία Πρωτοψάλτη
Φωτογραφίες: Μαρία Μελίνα Λαινά (VisionNetworkAthens)