Η Κολωνία και η Θεσσαλονίκη εδώ και 29 χρόνια θεωρούνται αδελφοποιημένες πόλεις. Στα πλαίσια της δεύτερης ελληνογερμανικής συνάντησης νέων το Μάιο του 2017 άρχισε να αναπτύσσεται μια ιδέα μεταξύ τεσσάρων γερμανικών και ελληνικών συλλόγων. Το Agorayouth (blog που ασχολείται με θέματα ανταλλαγής νέων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας) μίλησε με τη Γιούττα Λάουθ Μπάκας, μέλος του συλλόγου της Κολωνίας FILIA, σχετικά με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, που ετοιμάζεται στα πλαίσια της συνεργασίας του γερμανικού οργανισμού Arbeit und Leben NRW (ασχολείται με συμβουλευτικά σεμινάρια σχετικά με τη μετεκπαίδευση των Γερμανών αποφοίτων λυκείων ή πανεπιστημίων) με τη Business Mentality και τη ΧΑΝΘ.
Agorayouth: Κ. Μπάκας, το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση 20 νέων από την Ελλάδα και τη Γερμανία στην Κολωνία με θέμα το ράδιο και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ασυνήθιστος συνδυασμός. Πως προέκυψε;
Μπάκας: Η ιδέα προήλθε από πολλούς φορείς. Από τη μία, ο FILIA, ως σύλλογος της Κολωνίας, εφαρμόζοντας από το 2015 το μοντέλο της αδελφοποίησης, διοργανώνει στην Κολωνία πολιτιστικά θεάματα, μουσικές βραδιές, αναγνώσεις, διαλέξεις σχετικά με την Ελλάδα του σήμερα. Πρότυπο του προγράμματος υπήρξε η συνάντηση των νέων, η οποία έλαβε χώρα το 2016 και στα πλαίσια της οποίας οργανώθηκε η ελληνογερμανική οικονομική ένωση με τη συμμετοχή νέων από την Κολωνία και την Κεφαλονιά. Στη διάρκεια αυτής της διοργάνωσης διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση από το σχολείο στην αγορά εργασίας αποτελεί ζήτημα μεταξύ των νέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Η συστηματική ανταλλαγή σκέψεων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα μέσω ενός ραδιοφωνικού προγράμματος ήταν ιδέα των συνεργατών από το Arbeit und Leben NRW.
Ποιος είναι ο στόχος της επικείμενης συνάντησης;
Να δώσει στους νέους την ευκαιρία να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γνωρίσουν νέα πράγματα μέσα στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, την οποία διανύουν οι δύο χώρες. Η σημασία της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, ενώ θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι μπορεί προς το παρόν η κατάσταση στη Γερμανία να είναι καλύτερη από ότι στην Ελλάδα, αλλά οι προοπτικές των νέων στη Γερμανία όπως και στην Ελλάδα εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το περιβάλλον τους και την κοινωνική τους θέση. Και στις δύο χώρες είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών και η συνεχής ενασχόληση, προκειμένου να υπάρξουν οι επιθυμητές επαγγελματικές προοπτικές αλλά και καλές συνθήκες διαβίωσης.
Τη συνάντηση διοργανώνετε με τη Φέννα Γκόντχοφ από το Arbeit und Leben NRW μαζί με άλλους δύο Έλληνες συνεργάτες. Την περασμένη εβδομάδα βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη για μια συνάντηση με αυτούς. Πώς εξελίχθηκε;
Οι γερμανικοί φορείς του προγράμματος σε συνεργασία με το επαγγελματικό κολλέγιο Adolf- Kolping, το οποίο συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο πρόγραμμα, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, που τόσο η ΧΑΝΘ όσο και η Business Mentality συμμετέχουν στη διοργάνωση. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών στην αγορά εργασίας, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς έμπειρους συνεργάτες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Ιωάννου, διευθυντής του προγράμματος από τη ΧΑΝΘ, μας παρουσίασε το έργο του οργανισμού από το 1921 και μας έδειξε τα σύγχρονα ατελιέ, τους χώρους εξάσκησης και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του. Ο οργανισμός διαθέτει ευρύ εξοπλισμό για τη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων για παιδιά, νέους και ενήλικες.
Και τι μάθατε για τον οργανισμό Business Mentality;
Ο συγκεκριμένος οργανισμός λειτουργεί από το 2015 ως φορέας του προγράμματος Erasmus+ και θεσπίζει μέτρα που αφορούν τις ανάγκες κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη. Εντός των πλαισίων της δραστηριοποίησης του είναι και η προώθηση της επιχειρηματικότητας, καθώς και η δημιουργία συνθηκών γι’ αυτή. Και οι δύο οργανισμοί, πάντως, μάς κατέστησαν σαφή την κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο την προσεγγίζουν οι νέοι από 18 έως 20, τους οποίους θα θέλαμε να έχουμε και ως συμμετέχοντες στη διεθνή συνάντηση νέων στην Κολωνία.
Όμως, οι περισσότεροι σε αυτή την ηλικία έχουν ήδη τελειώσει το σχολείο.
Ακριβώς. Ή φοιτούν σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης ή ακόμα και σε πανεπιστήμια, σπουδάζοντας αντικείμενα, τα οποία συχνά δεν τους αρέσουν. Μερικοί, επίσης, βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Η είσοδος, όμως, σε έναν επαγγελματικό τομέα τούς φαίνεται αρκετά μακρινή και δύσκολη υπόθεση, λόγω επίσης και της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας για τους νέους. “Μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους”, είπε ο κ. Ιωάννου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διότι με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό για τους νέους να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εύρεσης εργασίας, γνωρίζοντας παράλληλα μια νέα γλώσσα και μια νέα κουλτούρα.
Στόχος του προγράμματος ανταλλαγής νέων είναι και η δημιουργία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, η οποία θα εκπέμπεται και στις δυο χώρες. Γιατί όμως ραδιοφωνική εκπομπή; Οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν οικειότητα με το συγκεκριμένο μέσο.
Η ραδιοφωνική εκπομπή δίνει, θα λέγαμε, ένα διδακτικό ύφος στη συνάντηση. Με τη βοήθεια ενός επαγγελματία, οι νέοι είναι σε θέση να έρθουν σε επαφή στο στούντιο του επαγγελματικού κολεγίου Adolf-Kolping με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και να τον χρησιμοποιήσουν. Οι εμπειρίες, που αποκομίζουν οι νέοι, θα παρουσιάζονται σύντομα στη ραδιοφωνική εκπομπή. Φυσικά, στην όλη διαδικασία ανήκει και η μουσική των δύο χωρών. Στο τέλος, θα προκύψει μια μονόωρη εκπομπή, η οποία αργότερα θα δημοσιευτεί και θα είναι διαθέσιμη και στη Θεσσαλονίκη μέσω Livestream.
Έτσι, τα αποτελέσματα της συνάντησης θα γίνουν γνωστά σε ένα ευρύ κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.
Στόχος μας είναι να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της παλιάς μορφής του ραδιοφώνου, το οποίο θα μπορούσε να δώσει τη θέση του στα podcasts, δηλαδή κάτι που μπορεί σήμερα να κάνει ο καθένας. Με σχετικά μικρό κόστος διαδίδονται πληροφορίες, παρουσιάζονται απόψεις, ακούγεται αγαπημένη μουσική. Επιπλέον, οι νέοι μπορούν μετά το πρόγραμμα να συμμετάσχουν σε τοπικές ραδιοφωνικές παραγωγές, εφόσον ήδη θα έχουν μια πρώτη εμπειρία.
Στην Κολωνία σχεδιάζετε, επίσης, να επισκεφτείτε τοπικά ιδρύματα, όπως κέντρα νέων ή κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού. Τι προσδοκάτε από αυτό;
Εκτός από ανταλλαγή διαπολιτισμικού χαρακτήρα, κάτι που είναι ήδη μια νέα εμπειρία για πολλούς νέους, αυτή η συνάντηση επιδιώκει να προσφέρει και ορισμένες νέες γνώσεις σχετικά με δομές και εγκαταστάσεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες ενδέχεται να είναι ακόμα άγνωστες στους νέους. Επίσης, οι νέοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια εικόνα της γερμανικής αγοράς εργασίας και να τη συγκρίνουν με αυτή της Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, δε θα έπρεπε να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, καθώς οι απαιτήσεις για την είσοδο στη γερμανική αγορά εργασίας σε γλωσσικό, επαγγελματικό ακόμα και ατομικό επίπεδο είναι συγκεκριμένες.
Σχεδιάζετε στο μέλλον επιστροφή στη Θεσσαλονίκη για εκ νέου συνάντηση;
Είναι πιθανόν να επιστρέψουμε στις αρχές του 2018 στη Θεσσαλονίκη, όμως συγκεκριμένα σχέδια θα γίνουν μετά τη συνάντηση νέων στην Κολωνία.
Der Beitrag ist auch auf Deutsch erschienen und hier nachzulesen.
Translation: Angeliki Lymnidou
Photos: Jutta Lauth Bacas