Των Συλλόγων «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θάσο.


Στη Θάσο βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 27 έως 30 Μαΐου, 80 περίπου μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», που συμμετείχαν στη φετινή 4η κατά σειρά διοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία Σε Περιβάλλον Κατασκηνώσεων – Σχεδιασμός και Εφαρμογή Προγραμμάτων Ενσωμάτωσης».

Quelle Foto Dj-Lagos Gamos Vaftisi 6

Foto: Dj-Lagos Gamos Vaftisi

Μέλη και φίλοι των διοργανωτών συλλόγων από την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, άτομα με αλλά και χωρίς κινητικές αναπηρίες, που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την κατασκηνωτική εμπειρία, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Pitsa’s Camp, εμπλουτισμένη με δραστηριότητες που αφορούσαν στην επανένταξη, την αποκατάσταση, την άθληση και γενικότερα την εκπαίδευση των Ατόμων με κινητικές, και όχι μόνο, αναπηρίες.

Τέσσερις ημέρες δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων

Όλοι οι κατασκηνωτές είχαν φτάσει στο κάμπινγκ το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου, όταν και το Σεμινάριο ξεκίνησε με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους σε δράσεις και παιχνίδια γνωριμίας.

Foto Natassa Bafeiadou

Foto: Natassa Bafeiadou

Το βράδυ ξεκίνησε και κανονικά το Σεμινάριο, με την κ.Δέσποινα Δεληγιάννη να αναλύει το θέμα «Κατακλίσεις και αυτόνομη Δυσρεφλεξία», ενώ κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ.Αλέξανδρος Ταξιλδάρης αναφέρθηκε στις Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού και τη Νευροουρολογία, δύο παρουσιάσεις που παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες με ιδιαίτερη προσοχή πριν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της ημέρας.

Το Σάββατο οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Γερμανία χωρίστηκαν σε δύο ανάμεικτες ομάδες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακολουθούσαν εναλλάξ τις πολύ ενδιαφέρουσες ενημερωτικές παρουσιάσεις που πραγματοποιούνταν στην κατασκήνωση, αρχής γενομένης από την παρουσίαση της κ. Χριστίνας Ευαγγελινού για τα κατασκηνωτικά παιχνίδια και αθλήματα: Προσαρμογές για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, και τις δραστηριότητες Ψυχοκινητικής από τον κ.Αντώνη Καμπά.

Foto: Dj-Lagos Gamos Vaftisii

Foto: Dj-Lagos Gamos Vaftisi

Το ίδιο έγινε και το μεσημέρι, όταν οι δύο ομάδες παρακολούθησαν εναλλάξ την παρουσίαση των παραολυμπιονικών κ.κ.Αλέξανδρου Ταξιλδάρη και Μάκη Καλαρά για τις μεταφορές και ορθή χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.

Μετά το μεσημεριανό σειρά είχαν, ίσως τα πιο διασκεδαστικά, ένεκα και των υψηλών θερμοκρασιών και της καλοκαιρινής διάθεσης, μαθήματα καταδύσεων, ενώ το απόγευμα οι εναλλάξ παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με τον κ.Δημήτριο Γκαϊτατζή να μιλά για τη χρήση, τη λειτουργία, τη δομή και την φροντίδα του αναπηρικού αμαξιδίου και την κ.Μαρία Νικολάου να αναφέρεται στο θέμα «Ακρωτηριασμός και τεχνικά μέλη, δυνατότητες και εξέλιξη», που, στην κυριολεξία εξέπληξε, με την παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.

Η μέρα έκλεισε με όλους τους κατασκηνωτές να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Champion League, όπου οι φωνές και οι πανηγυρισμοί κράτησαν μέχρι νωρίς το πρωί, ενώ όσοι και όσες δεν είναι ποδοσφαιρόφιλοι, εκμεταλλεύτηκαν το μαγευτικό τοπίο του νησιού αλλά και της συγκεκριμένης τοποθεσίας της κατασκήνωσης, χαλαρώνοντας με συζήτηση αλλά και παιχνίδια.

Foto: Dj-Lagos Gamos Vaftisii

Foto: Dj-Lagos Gamos Vaftisi

Το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής δεν ενόχλησε κανέναν από τους συμμετέχοντες καθώς μετά από ένα γερό πρωινό, οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με τα μαθήματα θεραπευτικής Ιππασίας από την ομάδα του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών, αλλά και την Παρουσίαση Σκύλων Συνοδών από την κ. Έλενα Παλάγκα και την Νίνα και τον Wall-E, τα δύο σκυλάκια από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “ Nina Service Dogs”, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του παραολυμπιακού αθλήματος Boccia από τον κ.Ραφαήλ Παναγιώτου.

Quelle: Dj-Lagos Gamos Vaftisi

Foto: Dj-Lagos Gamos Vaftisi

Το μεσημέρι οι ομάδες παρακολούθησαν εναλλάξ τεχνικές υδροθεραπείας στην αποκατάσταση από τον κ.Κωνσταντίνο Χανδώλια και την παρουσίαση του αθλήματος T.In.Basket από τον κ.Ραφαήλ Παναγιώτου, ενώ μετά το μεσημεριανό υπήρχαν και πάλι μαθήματα καταδύσεων σε ΑμεΑ και συνοδούς.

Το απόγευμα οι ομάδες παρακολούθησαν Art Therapy από την κ.Έλενα Κατσιαβάρα και σεμινάρια κοινωνικού χορού σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων από την κ.Βενετία Λασκαρίδη, με τους κατασκηνωτές να έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις χορευτικές κινήσεις που έμαθαν στο πάρτι που ακολούθησε το ίδιο βράδυ και το οποίο αποτελεί πλέον παράδοση, με τον Dj Lago να είναι επί της μουσικής.

Το κατασκηνωτικό τετραήμερο έκλεισε με την παρουσίαση του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) από τον κ. Παναγιώτη Πιτσινιάγκα, όπου δημιουργήθηκαν συνθήκες «Ανοιχτού Διαλόγου» ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, με αναπηρία και μη, να λύσουν και πιο προσωπικές απορίες πάνω στην αναπηρία.

Foto Dj-Lagos Gamos Vaftisi

Foto Dj-Lagos Gamos Vaftisi

Τα παιδιά που συμμετείχαν από τη Γερμανία ήρθαν από την “Akademie der Physiotherapie, St. Elisabeth Gruppe, Katholische Kliniken Rhein-Ruhr”, μέσα από ένα χρηματοδοτούμενο ελληνογερμανικά προγράμματα νεολαίας που διατέθηκε από το Υπουργείο Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεότητας μέσω της Γερμανικής Ομοσπονδίας Progressiver Eltern- und Erzieherverband (PEV e.V.). Η Ομοσπονδία αυτή σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, κ. Rainer Kulessa, ο οποίος και συνόδεψε τα παιδιά στη Θάσο, έχει σαν στόχο την εκπαίδευση γονέων και παιδιών μέσω διαφόρων εναλλακτικών μεθόδων, όπως η λεγόμενη παιδαγωγική των εμπειριών στο περιβάλλον.

Πηγή: www.paratiritis-news.gr

Νατάσσα Βαφειάδου, Εκδότρια -Δημοσιογράφος της καθημερινής Πανθρακικής εφημερίδας „Παρατηρητής της Θράκης“; Coverpicture: Natassa Bafeiadou

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..