„Συμφωνήσαμε“

Tweet vom 13. März 2015

Από αριστερά: Ο υπουργός Παιδείας Μπάλτας,oΚάρστεν Σνάιντερ και ο Γιοχάνες Καρς στη συνάντησή τους

O Κάρστεν Σνάιντερ και ο Γιοχάνες Καρς, βουλευτές εκπρόσωποι των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ταξίδεψαν το Μάρτη στην Ελλάδα, για να σχηματίσουν μόνοι τους μια εικόνα της καταστάσης. Το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε με την συνάντησή τους με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας. Θέμα της συνάντησης ήταν το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Η Agorayouth μίλησε με τον Γιοχάνες Καρς για τη συνάντηση αυτή.

Κε Καρς, πριν από μερικές εβδομάδες συναντήσατε τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπάλτα με τον οποίο μιλήσατε για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Πως προέκυψε αυτή η συνάντηση;

Ώς εισηγητής σε θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD είμαι μεταξύ άλλων υπεύθυνος για τα «πακέτα στήριξης» και για τα βοηθητικά προγράμματα για ευρωπαϊκά κράτη με οικονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα έχει εδώ βέβαια προτεραιότητα. Γι’ αυτό το λόγο θέλησα να σχηματίσω ο ίδιος μια εικόνα περί της κατάστασης και περί της νέας κυβέρνησης. Θεώρησα όμως σημαντικό, να μην μιλήσουμε μόνο για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά και για όλα τα θετικά σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν Γερμανοί και Έλληνες να ξεκινήσουν μαζί. Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο δύναται με συγκεκριμένο τρόπο να πετύχει πολλά θετικά και μάλιστα σε καιρούς, στους οποίους μερικοί κύκλοι στην Ελλάδα και στη Γερμανία προτιμούν να διατηρούν προκαταλήψεις, παρά να συνεργαστούν με βάση τη λογική.

Περί τίνος συζητήσατε συγκεκριμένα;

Συμφωνήσαμε στο ότι το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα, η οποία πρέπει να εμψυχωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαβεβαίωσα τον Υπουργό ότι ως πολιτικός υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού υποστηρίζω σ’αυτό το τομέα απόλυτα τις αποφάσεις της υπουργού Οικογένειας Μανουέλα Σβέζιγκ και ότι είμαι πεπεισμένος, πως θα εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Ποιά στάση τηρεί ο Υπουργός Παιδείας ότι αφορά στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας;

Ο κος Μπάλτας υποστηρίζει το σχέδιο αυτό, αλλά φυσικά επισήμανε, ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει οικονομίες σε όλους τους τομείς, γεγονός που ισχύει και για το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί καταρχήν να κοιτάξει, με ποιο τρόπο θα μπορέσει να συμβάλλει στην συνεισφορά της ελληνικής πλευράς για το Ίδρυμα Νεολαίας.

Μιλήσατε για τα επόμενα βήματα;

 Περαιτέρω συνομιλίες γίνονται μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και του δικού μας Υπουργείου Οικογένειας και Νεολαίας. Θέματα περιεχομένου θα πρέπει να συζητηθούν εκεί. Είμαι βέβαιος, ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Οι διαφωνίες στο θέμα του χρέους και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων επιβαρύνουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις πολύ αυτή τη στιγμή. Με ποιο τρόπο μπορεί κατά τη γνώμη σας ένα τέτοιο ίδρυμα να συμβάλλει στην βελτίωση των σχέσεων;

 Ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή υφίστανται σχετικά σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προγράμματα όπως το ίδρυμα αυτό είναι τόσο σημαντικά. Εδώ συναντιούνται νέοι και των δύο κρατών, οι οποίοι θέλουν και πρέπει να διαμορφώσουν μαζί το μέλλον τους στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει επίσης να μην ξεχνάμε το γεγονός, πως στο παρελθόν ένας λαός έχει βλάψει τον άλλο. Κυρίως όμως είναι απαραίτητο να γνωριστούν οι νέοι μεταξύ τους, να πραγματοποιήσουν κοινά προγράμματα, να κοιτάξουν μπροστά και να αναρωτηθούν: τι μπορούμε να καταφέρουμε μαζί; Με ποιο τρόπο θα συμβάλλουμε στην προώθηση της Ευρώπης; Με το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας όπως και με το Γερμανόπολωνικό τα πράγματα πάνε εξαιρετικά καλά. Αν τα καταφέρουμε και με την Ελλάδα, θα ευνοηθούμε όλοι.

 Σας ευχαρίστουμε πολύ για τη συνέντευξη, κε Καρς.

Creative Commons Lizenzvertrag

Dieses Werk ist lizenziert unter einer Creative Commons Namensnennung – Nicht-kommerziell – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland Lizenz.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..