Τι είναι ένα Ίδρυμα Νεολαίας;

Η Φλορένς Γκαμπέ είναι υπεύθυνη των τριμερών προγραμμάτων του Γαλλογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Για το λόγο αυτό, η 32χρονη ενδιαφέρθηκε για τα προγράμματα του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας. Στην μίνι-συνέντευξη της μας αποσαφηνίζει το υπόβαθρο του Ιδρύματος Νεολαίας και μας περιγράφει κάποια από τα πλεονεκτήματα του.

_DSC0086 (2)

Τι είναι ένα Ίδρυμα Νεολαία;
Καταρχήν ένα κέντρο αρμοδιοτήτων. Πρώτα- πρώτα όμως είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός. Το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας δέχεται λαμβάνει κονδύλια από τα εκάστοτε υπουργεία και των δύο χωρών που υποστηρίζουν το έργο μας. Αλλά η βάση της δουλειάς μας αποτελείται από ισότιμους εταίρους τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία. Στόχος μας δεν είναι μόνο η ανταλλαγή νέων γενικότερα, αλλά και η προώθηση της ποιότητας αυτής της ανταλλαγής. Μας απασχολούν ερωτήματα όπως ,Τι ενδιαφέρει τους νέους? Τι χρειάζονται?‘. Το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια με σκοπό την ενίσχυση της διαδικασίας συμφιλίωσης και κατανόησης. Ωστόσο, προσαρμοζόμαστε στις νέες εξελίξεις. Αυτό σημαίνει, την αντιμετώπιση των ζητημάτων της σημερινής επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και των σταθερών αξιών του πολιτισμού, του αθλητισμού και των επιστημών.

Πόσους εταίρους ενώνει το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας – κατά προσέγγιση;
Πολλούς. Νομίζω ότι δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε έναν επίσημο αριθμό. Και μόνο τα σχολεία να μετρήσουμε που συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής, είναι δύσκολο. Παράλληλα, πρέπει να προσθέσουμε και τους τυπικούς εταίρους, για παράδειγμα, τα επαγγελματικά επιμελητήρια σε Γερμανία και Γαλλία, τους συλλόγους, τα πανεπιστήμια. Αλλά και επιμέρους προγράμματα και ενδιαφερόμενοι για δικτύωση βρίσκουν υποστήριξη στο Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Για το λόγο, αυτό αλλάζει χρόνο με το χρόνο ο συνολικός αριθμός των εταίρων μας.

Τι πλεονεκτήματα δημιουργούνται από ένα Ίδρυμα Νεολαίας;
Οι εμπειρίες και γνώσεις των χωρών, η πρόσβαση στις δομές – αυτά αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα που διευκολύνουν και προωθούν τις ανταλλαγές. Τελευταία, αντιλαμβανόμαστε το θεσμό ως φερέφωνο των προγραμμάτων αυτών. Είμαστε σε θέση αντιληφθούμε τις ανάγκες επί τόπου και να λειτουργήσουμε ως ένα σημείο επαφής με τα υπουργεία και τους θεσμούς . Έτσι συνεισφέρουμε άμεσα στην διεύρυνση νέων τάσεων. Λέξεις κλειδιά, όπως η διαπολιτισμική μάθηση, βρήκαν μέσω των εταίρων μας απήχηση στη δημόσια αντίληψη των νέων. Το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας παρέχει με τις συνεργαζόμενες ομάδες έρευνας ουσιαστικό και άμεσο ερευνητικό έργο. Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος με καθοδήγηση και επίβλεψη εξελίσσονται οι μέθοδοι συνεχώς. Όλα αυτά είναι εφικτά, επειδή το Ίδρυμα Νεολαίας είναι σε θέση να ομαδοποιεί σωστά τις διάφορες αρμοδιότητες και να τις συνδέει.

Γιατί θα έπρεπε να υφίσταται ένα Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας;
Οι νέοι της Γερμανίας ωφελούνται από τη διεύρυνση των γνώσεων τους σχετικά με την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για του νέους Έλληνες. Πέραν της συμφιλίωσης και της προσπάθειας προς ενημέρωση και πληροφόρηση, υπάρχουν ακόμη δύο ζητήματα για τα οποία ένα Ίδρυμα Νεολαίας μπορεί να παράσχει ένα άριστο πλαίσιο: Η κινητικότητα της νέας γενιάς συνδέεται μ’αυτές τις δράσεις με τη μάθηση. Αυτό αποτελεί σήμερα ένα κομβικό ζήτημα και συνεπώς το Ίδρυμα Νεολαίας προάγει ενεργά την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η ενότητα μέσω της πολυμορφίας μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον οι νέοι αναπτύξουν τις σχετικές ικανότητες στην κατεύθυνση αυτή. Έτσι θ’ αναπτύξουν και ιδέες για τον σχεδιασμό του προσωπικού τους μέλλοντος. Για την ελληνική πλευρά, το Ίδρυμα Νεολαίας θα αποτελέσει έναν εταίρο με αρμοδιότητες συντονισμού, ο οποίος σήμερα απουσιάζει. Η χρηματοδότηση των διαφόρων δράσεων και προγραμμάτων μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο όταν συγκεντρώνονται και εφόσον παρέχεται μια σύνοψη για τις διάφορες δραστηριότητες. Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας αποτελεί μια φυσική συνέπεια των ήδη υφιστάμενων δράσεων και συνάμα την πρόθεση, για τη διεύρυνση αυτών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Γαλλογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα.

Creative Commons Lizenzvertrag
Dieses Werk ist lizenziert unter einer Creative Commons Namensnennung – Nicht-kommerziell – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland Lizenz.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..