Η κυρία δεν χρειάζεται γραφείο για να εκτελέσει τα καθήκοντα της ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Η Παναγιώτα Στυλιάρα βοηθάει στο προαύλιο του σχολείου όπου μπορεί. „Από κοινού σκεφτήκαμε ποιο τεχνικό επάγγελμα θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για το φίλο του γιου μου,“, αναφέρει η Ελληνογερμανίδα. Ήρθε σε άμεση συνεννόηση με την Ελληνο-Γερμανική Οικονομική Ένωση (DHW). Και τώρα, προβλέπεται ο νεαρός να κάνει μια πρακτική άσκηση σ’ ένα συνεργείο αυτοκινήτων.
Για την εθελόντρια είναι αυτονόητο να παρέχει βοήθεια της– όμως στην DHW υπάρχει στρατηγική. Η επιθυμία είναι η προσέγγιση των νέων μέσω των γονέων τους. “Οι γονείς είναι σε θέση να παρέχουν συμβουλές πολύ πιο πειστικά, από ότι κάθε σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού”, λέει η Χριστίνα Αλεξόγλου-Πατέλκος της DHW. Το πρόγραμμά της KAUSA, ασχολείται με το να φέρει σε επαφή τους νέους με την επαγγελματική εκπαίδευση. Η ζήτηση είναι μεγάλη: Βάσει του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρηνανίας-Σιγκ, θα λείπουν έως το 2030 περί τους 42.000 καταρτισμένοι σε τεχνικά επαγγέλματα. Και αυτό μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Βόννης.
„Όποιος επιλέγει την επαγγελματική εκπαίδευση, θεωρείται αποτυχημένος“
Πολλοί Έλληνες συμμετέχοντες του Ελληνογερμανικού Συνεδρίου Νεολαίας, ενδιαφέρθηκαν για το πρόγραμμα KAUSA (βλ. φωτογραφία), περίπου το ένα πέμπτο συνωστίστηκε στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων της DHW στην Κολονία. Στην Ελλάδα η κατάρτιση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή μετά το σχολείο, διότι οι περισσότεροι εκ των νέων στρέφονται στα πανεπιστήμια. “Όποιος αποφασίζει μια επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα, θεωρείται αποτυχημένος”, λέει ένας εκ των συμμετεχόντων. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.
„Πολλοί νέοι δεν έχουν κατανοήσει σωστά το σύστημα“
H DHW πρέπει να παρέχει ενημέρωση για το έργο KAUSA. “Πολλοί νέοι δεν έχουν κατανοήσει σωστά το σύστημα”, λέει η Γεωργία Τσιτσή της DHW. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να συμβουλέψει και να υποστηρίξει ειδικά τους νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε Έλληνες αλλά σε όλους τους μετανάστες. Οι σύμβουλοι δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των νέων που προέρχονται από την Ελλάδα. Συνολικά η DHW, με γραφεία στην οδό Bonner Straße στην Κολονία, αποτελεί το αρμόδιο γραφείο για πολυάριθμους Έλληνες, οι οποίοι απευθύνονται στους συνεργάτες της ένωσης επειδή εκεί μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα.
Το πρόγραμμα αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία – όλα έχουν ως στόχο να φέρουν τους νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε επαφή με την επαγγελματική κατάρτιση. Και αυτό ισχύει και για “επιχειρήσεις με ιδιοκτήτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο”, λέει η κυρία Τσιτσή. Σε ένα δίκτυο κατάρτισης συμμετέχουν πάνω από 40 παράγοντες. Μεταξύ αυτών είναι ειδικοί των Επιμελητηρίων, οικονομικών ενώσεων, των επιχειρήσεων κατάρτισης, του ΟΑΕΔ και οργανισμών μεταναστών – οι οποίοι συναντώνται κάθε δύο μήνες.
Μεταφορά του μοντέλου διττής εκπαίδευσης
Στα Workshops με τους νέους, οι σύμβουλοι της DHW τους βοηθούν τους νέους να σκεφτούν με ποιο τρόπο αυτοί μπορούν να βελτιώσουν τις δυνατότητες που έχουν στην αγορά επαγγελματικής εκπαίδευσης. Βασική αρχή των συναντήσεων αυτών είναι κάθε φορά: “…δεν τα παρατάμε, εάν δεν σημειώσουμε με την πρώτη μια επιτυχία.”, αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος, κυρία Τσιτσή. Ακόμα και οι απλές αυτές προτάσεις και συμβουλές βοηθάνε τους νέους να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μέσω των Γενικών Προξενείων, οι συνεργάτες του προγράμματος KAUSA προσπαθούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις εθνικές ομάδες, ενώ μέσω δημόσιων εκδηλώσεων γνωστοποιούν τη δράση τους.
Οι εμπειρίες αυτές εφαρμόζονται πλέον και στα ελληνογερμανικά προγράμματα. Από κοινού με το Εμπορικό Επιμελητήριο, η DHW επικοινώνησε με διάφορες τοπικές επιχειρήσεις του νομού Αργολίδας. Από κοινού με τις επιχειρήσεις – οι οποίες επεξεργάζονται κυρίως συνθετική ύλη – θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο.
Μετά από μια έντονη συζήτηση στο Ελληνο-Γερμανικό Φόρουμ Νεολαίας, ενώθηκαν εκπρόσωποι αρκετών οργανισμών – και οργανώνουν ένα κοινό πρόγραμμα σχετικά με το θέμα της διττής εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες εν συντομία θα βρείτε στο Blog.
The German version of the article is right here
Dieses Werk ist lizenziert unter einer Creative Commons Namensnennung – Nicht-kommerziell – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland Lizenz. Foto: Caspar Tobias Schlenk