Τις πρώτες ημέρες η Μαρία Μελικιδίου πίστευε πως όλοι την είχαν για τεμπέλα – λόγω του ότι είναι Ελληνίδα. Όταν η 23χρονη διηγούνταν 2 μήνες αργότερα την ιστορία, γελούσε: “Κάθε δύο λεπτά ρωτούσα: ‚Μπορώ να σας βοηθήσω?’” Εν τω μεταξύ τα έχει καταφέρει καλά στο Μπίλεφελντ, όπου εργάζεται με Άτομα με Αναπηρία στο κοινωνικό ίδρυμα Bethel, παίζει μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια ή βοηθάει ηλικιωμένα ΑμεΑ του ιδρύματος κατά τη διάρκεια του φαγητού. Και οι υπεύθυνοι εκτιμούν την εργασία της.

Κάθε χρόνο ταξιδεύουν νέοι Έλληνες, όπως η Μελικιδίου, στη Γερμανία ώστε να εργαστούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Και νέοι από την Γερμανία κάνουν ακριβώς το ίδιο και πηγαίνουν στην Ελλάδα για αρκετούς μήνες, όπου παράσχουν εθελοντική εργασία. Αυτό συμβαίνει από το 2010 χωρίς καμία αλλαγή. Έτος που η εφημερίδα Bild έγραψε για τους “χρεωκοπημένους Έλληνες” και δημοσίευσε την εικόνα της κας Άγγελα Μέρκελ με στολή ναζί σε ελληνική εφημερίδα.

Η ανταλλαγή νέων είναι αυτή που μπορεί να γκρεμίσει τις στάσεις αυτές, υποστηρίζει η κ. Μελεκιδίου. Ανακάλυψε το πρόγραμμα της ευαγγελικής εθελοντικής εργασίας στο διαδίκτυο – και την έπεισε. Η χώρα δεν έπαιξε καθόλου καθοριστικό ρόλο. “Νοιάζονται για εμένα, κι αυτή είναι η ουσία”, λέει η Μελικιδίου, που είχε προετοιμαστεί από τους Γερμανούς εθελοντές ήδη στην Αθήνα.

Μια πολιτικοποιημένη περίοδος

Ο Φρίντριχ Κέρστινγκ (Friedrich Kersting) συνάντησε την νεαρή Ελληνίδα Μελικιδίου στην Αθήνα και την προετοίμασε για τη μετάβασή της στη Γερμανία. Ο 19χρονος βρισκόταν εκεί για διάστημα δέκα μηνών σε ένα ίδρυμα για ανήλικους πρόσφυγες. Τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα τη βίωσε μία και μοναδική φορά. “Βρισκόμουν με κάποιους άλλους εθελοντές στην αγορά και ένας πωλητής λαχανικών ήθελε να μάθει από πού είμαστε”, διηγείται ο Kersting. Όταν είπαν τη χώρα καταγωγής τους, τους φώναξε “Χίτλερ, Χίτλερ”. Μήλα δεν ήθελε να τους πουλήσει.

Estia Akropolis

Friedrich Kersting with refugees

 

Ωστόσο, πολλές συναντήσεις με ανοιχτόκαρδους ανθρώπους κάλυψαν το συμβάν αυτό. Ο Kersting διατηρεί επικοινωνία με τους Έλληνες συναδέλφους του από την Αθήνα. Για τα παιδιά πρόσφυγες του ιδρύματος μαθαίνει από το Facebook. Οι δέκα αυτοί μήνες τον επηρέασαν βαθύτατα. “Το γεγονός ότι σπουδάζω Πολιτική, σχετίζεται με την περίοδο εκείνη”, λέει ο Kersting. Ειδικότερα η κατάσταση των προσφύγων αυτών, τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Αυτό που ενθουσιάζει τον Friedrich Kersting στις ανταλλαγές νέων, είναι αυτή η πολυπλοκότητα.: Ανταλλαγή όχι μόνο με κάποιον άλλον πολιτισμό, αλλά με πρόσφυγες από όλο τον κόσμο. “Θα μπορούσα όμως να φανταστώ να συμμετέχω σε μια ελληνο-γερμανική ανταλλαγή”, λέει σήμερα ο Kersting. Στην Αθήνα βρέθηκε τυχαία. Αναπλήρωσε τη θέση κάποιου που αποχώρησε όταν ξανά υπήρξαν κονδύλια για νέα στελέχη.

„Να εκτιμάς τις καταστάσεις με μια δική σου ματιά“

Δεν αποτελεί μόνο η χρηματοδότηση πρόβλημα στα κοινωνικά προγράμματα στην Ελλάδα, οι ίδιοι οι νέοι δεν γνωρίζουν για την κοινωνική εργασία. “Οι φίλοι μου με ρωτούσαν: ‚Γιατί δεν πας να εργαστείς’”, λέει η Στέλλα Χατζηγεωργίου. Η 25χρονη εργάζεται εδώ και οχτώ μήνες σε ένα νηπιαγωγείο της Ένωσης FAIRbund, στη Λειψία. Σπουδάζει στην Ελλάδα Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες και ήθελε να γνωρίσει κάτι διαφορετικό. “Σκεφτόμουν την πιθανότητα να μείνω εδώ – και αργότερα να εργαστώ στη Γερμανία”, λέει η Στέλλα.

Από το εξάμηνο Erasmus στην Πράγα γνωρίζει ανθρώπους στη Λειψία και γνωρίζει, ότι οι προκαταλήψεις μεταξύ των χωρών, κακώς υπάρχουν. “Η ουσία είναι ο καθένας να διαμορφώνει προσωπική άποψη”, λέει η Στέλλα. Στη Λειψία την περιμένει μια έκπληξη. Δεν μπορούσε ποτέ της να φανταστεί το πόσο θα ενδιαφερόταν τα παιδιά για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

You can find the German version of the article here.

Creative Commons Lizenzvertrag
Diese Werke sind lizenziert unter einer Creative Commons Namensnennung – Nicht-kommerziell – Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland Lizenz. Foto: Jörg Wild, privat

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..